Stor studie avbröts – ena kosten var så överlägsen

Kallpressad jungfruolja innehåller ämnet oleocanthal som har stark antiinflammatorisk verkan.
Kallpressad jungfruolja innehåller ämnet oleocanthal som har stark antiinflammatorisk verkan. Foto: Janerik Henriksson/TT

En stor spansk studie fick avbrytas när Medelhavskosten visade sig för överlägsen vanlig mat när det gällde risken för hjärt- och kärlsjukdomar. I studien, som fått hälsomyndigheter runt om i världen att ändra sina kostråd, är det framför allt fynden kring nötter och olivolja som sticker ut.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Skördedags. Nästan hälften av energin i Medelhavskosten kommer från olivolja. Kallpressad jungfruolja innehåller dessutom ämnet oleocanthal som visat sig ha stark antiinflammatorisk verkan.

Skördedags. Nästan hälften av energin i Medelhavskosten kommer från olivolja. Kallpressad jungfruolja innehåller dessutom ämnet oleocanthal som visat sig ha stark antiinflammatorisk verkan.

Foto: Muhammed Muheisen/AP
Olivskörd i Palestina.

Olivskörd i Palestina.

Foto: Nedal Eshtayah/IBL
Annons

Den grekiska ön Ikaria är känd som en blå zon, en av världens platser där invånarna blir äldre än normalt. Den förväntade livslängden på Ikaria är tio år längre än det europeiska snittet. Invånarna äter en variant av traditionell Medelhavskost där örter, gröna bladgrönsaker, bönor, linser och kikärtor är viktiga inslag men där nästan hälften av energin kommer från olivolja. En skyhög siffra jämfört med svenska kostråd.

– Jag tycker inte att 50 procent av all energi från fett låter så extremt. I vår studie är 40 procent energi från olivolja inte alls ovanligt, säger Julia Wärnberg som är medicine doktor och docent vid universitetet i Malaga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons