X
Annons
X

Fynd kring olivolja sticker ut – naturlig version av Ipren

En stor spansk studie fick avbrytas när Medelhavskosten visade sig för överlägsen vanlig mat när det gällde risken för hjärt- och kärlsjukdomar. I studien, som fått hälsomyndigheter runt om i världen att ändra sina kostråd, är det framför allt fynden kring nötter och olivolja som sticker ut.

Läs mer om Maten och psyket
Skördedags. Nästan hälften av energin i Medelhavskosten kommer från olivolja. Kallpressad jungfruolja innehåller dessutom ämnet oleocanthal som visat sig ha stark antiinflammatorisk verkan.
Skördedags. Nästan hälften av energin i Medelhavskosten kommer från olivolja. Kallpressad jungfruolja innehåller dessutom ämnet oleocanthal som visat sig ha stark antiinflammatorisk verkan. Foto: Muhammed Muheisen/AP

Den grekiska ön Ikaria är känd som en blå zon, en av världens platser där invånarna blir äldre än normalt. Den förväntade livslängden på Ikaria är tio år längre än det europeiska snittet. Invånarna äter en variant av traditionell Medelhavskost där örter, gröna bladgrönsaker, bönor, linser och kikärtor är viktiga inslag men där nästan hälften av energin kommer från olivolja. En skyhög siffra jämfört med svenska kostråd.

Skördedags. Nästan hälften av energin i Medelhavskosten kommer från olivolja. Kallpressad jungfruolja innehåller dessutom ämnet oleocanthal som visat sig ha stark antiinflammatorisk verkan.

Foto: Muhammed Muheisen/AP Bild 1 av 3

Olivolja i all ära – vitlök och kryddor spelar också in, hävdar Julia Wärnberg.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 3

Olivskörd i Palestina.

Foto: Nedal Eshtayah/IBL Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X