Hemligheten bakom ett långt liv är varken träning eller hälsosam kost

Foto: Pexels
Under strecket
Publicerad
Annons

Sunt förnuft är ofta nyckeln till ett hälsosamt liv: ät mycket frukt och grönt, träna regelbundet, sov ordentligt och undvik för mycket alkohol. Men det finns en faktor som visat sig vara mest avgörande för hur långt och lyckligt liv ditt liv blir: goda relationer.

Att ha ett rikt socialt liv är det som har störst effekt på den generella hälsan, det visar flera studier som över tid har studerat hundratusentals människor.

I en studie följde forskare från Harvard över 600 personer i 75 år. Forskarna kunde se ett tydligt mönster – de som var lyckligaste och mest hälsosamma hade flera goda relationer. De som hade dåliga relationer eller inga alls dog tidigare.

– Relationer är superviktiga, det kan mäta sig med att inte röka, träna, äta bra och inte använda droger, säger Robert Waldinger, nuvarande forskningsledare på Harvard Study of Adult Development.

I studien fann man även att ett rikt socialt liv påverkade den fysiska hälsan. Anledningen tros vara att man då har någon att prata ut med. Har man ingen att ventilera sina problem med finns risken att kroppen opererar i ett konstant stressläge. Och att konstant ha höga nivåer av stresshormoner i kroppen kan i sin tur skapa kroniska inflammationer, förklarar Waldinger.
Sammanfattningsvis kan man säga så här: kost och regelbunden träning är viktigt men har du ingen att dela ditt liv med så spelar det ingen roll. Så, skippa gymmet i kväll och ta en öl med dina kompisar eller gå på en dejt med din partner – det är bra för dig.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons