Annons
X
Annons
X

Hemlighet som alla talar om

Hemligheten bakom lycka och framgång är positivt tänkande. Det låter enkelt, men kräver en hel del jobb, enligt personerna bakom filmen och boken The Secret, som orsakat något av en väckelse inom nyandliga kretsar.

Under våren 2007 har plötsligt boken och filmen The Secret blivit ett stort samtalsämne bland andliga sökare. Hemma hos Karin Stenberg i Tyresö, liksom i tusentals andra hem i västvärlden, samlas grupper för att se filmen och diskutera budskapet som går ut på att bli lycklig med positiva tankar.
Under våren 2007 har plötsligt boken och filmen The Secret blivit ett stort samtalsämne bland andliga sökare. Hemma hos Karin Stenberg i Tyresö, liksom i tusentals andra hem i västvärlden, samlas grupper för att se filmen och diskutera budskapet som går ut på att bli lycklig med positiva tankar.

Det finns en Hemlighet. Den har funnits i årtusenden, men den har gömts, begravts, hållits dold för de stora massorna, förtryckts… Nu har den äntligen uppenbarats för alla. Känner du denna Hemlighet kan du bli den du vill, göra vad du vill, uppnå vad du drömt om.

Låter det lockande? Ja, marknadsföringen av en ny amerikansk film, The Secret (”Hemligheten”) och boken baserad på denna film (den heter också The Secret) har i alla fall lockat stora skaror. På några månader har boken sålts i fem miljoner exemplar och filmen har spridits över hela världen och blivit ett hett samtalsämne i många länder. Nu har boken översatts till svenska och filmen, som bara finns på dvd, har börjat nå ut till många svenska hem.

Karin Stenberg hör till dem som tidigt hörde talas om The Secret. Redan i januari, då den just kommit, beställde hon den, och blev väldigt inspirerad. Därför ville hon sprida dess budskap till and­ra. Tillsammans med sin väninna Ann-Sofie Forsberg har hon sedan en tid tillbaka visat filmen varannan vecka i sitt hem för dem som varit intresserade. Via en annons på internet har man kunnat anmäla sig till visningarna.

Annons
X

–Intresset har varit stort. Jag får bara plats med 15 personer i mitt vardagsrum, så jag har fått säga nej till många vid varje visning. Nu ska jag börja visa filmen varje vecka.

Det är ingen slump att just ­Karin tagit detta initiativ. Hon har tidigare arbetat ideellt med ”andliga grupper”. Det har varit trevligt, hon har fått god respons och hon vill bygga ett nätverk med människor som söker en andlig dimension i tillvaron, men som inte vill låsa sig vid fasta läror.

Visningarna av The Secret gör hon också inom ramen för ett nätverk. Nästan i varje svensk stad finns det någon inom nätverket som ordnar privata visningar av filmen. Personerna inom nätverket har skapat en gemensam hemsida, men i övrigt gör var och en vad de vill. Karin Stenberg försäkrar att ingen av arrangörerna får något betalt och visningarna är också gratis.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En onsdagskväll åker jag ut till Tyresö, där Karin och Ann-Sofie bor. Ungefär 15 personer, så många som får plats i Karins villa, har redan samlats. Det är trångt och varmt, men stämningen är god och förväntansfull. När filmen rullar igång får vi veta vad ”hemligheten” är.

  Den är ”lagen om attraktion”. Det du tänker och känner attraherar du. Det är ditt sinne som skapar den yttre verkligheten.

  Är du orolig för din ekonomi och dina tankar kretsar kring skulder och räkningar är det detta du får: En dålig ekonomi med stora skulder och många räkningar. Men om du fixar en avbetalningsplan och ser till att dina räkningar betalas via autogiro, och fokuserar helt och hållet på att bli förmögen är det detta du kommer att bli: förmögen.

  Om du tänker på dina krämpor, pratar om dem och beklagar hur eländig din hälsa är kommer du att fortsätta att vara en sjuklig person. Men om du ber om att få bli frisk, om du föreställer dig att du redan är frisk och känner att du är det, ja då är det god hälsa som kommer att bli din lott.

  Du kan få det du vill ha genom att följa dessa tre steg: Be om det du vill ha. Tro på att din dröm redan är din verklighet, här och nu. Ta emot gåvan från universum, känn att du redan fått den. Var glad och tacksam.

  Marci Shimoff, en av dem som medverkar i filmen, säger så här:

  ”Den enda skillnaden mellan människor som lever på det här sättet, som lever i livets magi, och dem som inte gör det, är att de som lever i livets magi har särskilda vanor. De har gjort det till en vana att använda sig av lagen om attraktion, och magi uppstår vart de än beger sig, just därför att de kommer ihåg att använda den. De använder sig av den hela tiden, inte bara som en engångsföreteelse.”

  När filmen slutar, efter en och en halv timme, märks det att filmens extremt positiva budskap och entusiastiska anda har smittat av sig på sällskapet i Karins villa. Alla tycker att filmen var bra, eller till och med ”jättebra”. Ingen klagar på att den var för ”amerikansk” i sin stil, kanske därför att ­Karin Stenberg redan hade förvarnat om det .

  Fast ingen tycker att den kom med något nytt. ”Hemligheten” var ingen hemlighet. Filmen handlar om nyttan med positivt tänkande, kreativ visualisering (att skapa inre bilder av det man önskar), bön och affirmationer (tyst upprepande av positiva ord eller meningar). Det är tankar och metoder som cirkulerat i nyandliga kretsar i flera decennier.

  Likaså känner man väl igen den pseudovetenskapliga grunden för ”hemligheten”: Allt är energi och att du styr denna energi genom dina tankar och känslor. Universum är som en katalog, eller ande, som ger dig tillbaka de vibrationer du sänder ut.

  En kvinnlig deltagare på denna filmafton tycker ändå att filmen gav en bra sammanfattning av det som många redan sagt, på lite olika sätt. Hennes pojkvän fyller i att han blev påmind om vikten av att vara total och seriös. För att få det man vill räcker det inte med att önskedrömma, man måste bestämma sig för en sak, fokusera på den, tro på den och hålla fast vid den tills denna dröm förverkligats.

  En annan i sällskapet, Linnea Karlsson, börjar berätta om ett drömjobb, som hon nästan, nästan fick. Hon tror att hon var på väg att få det därför att hon genom terapi och andra metoder lyckats bli friare från ett tungt bagage och mycken negativitet, men att hon inte fick det därför att möjlig­heten att hon kanske skulle få det triggade igång en massa tankar på att hon inte var värd dett a jobb, att hon inte dög och så vidare.

  Hennes poäng är att man nog måste jobba mycket med sig själv innan man kan tänka och känna så där positivt. Negativa tankemönster, kän slokomplex och svårmod kan sitta djupt. Det är inte gjort i en handvändning att börja vibrera på rätt sätt.

  Soffgrannen Mikael Wennberg protesterar:

  –Jag tycker det är jätteviktigt att gå för det positiva. Terapi kan vara bra, men det är en lång, lång väg innan man blir klar, om man någonsin blir det. Då är det bättre att titta uppåt och vara tacksam för det som är. Till slut öppnar sig dörren. Jag tror att helandet sker på vägen.

  Linneas och Mikaels oenighet sätter igång en livlig diskussion. Ann-Sofie Forsberg ställer sig någonstans mittemellan de båda ståndpunkterna.

  –För man in ljus i ett mörker blir det förstås ljusare. Men jag har också lärt mig att om man går in i mörkret kommer man också fram i ljuset, och då står man oftast lite stadigare. Och när man vandrar där i mörkret upplever man sig skyddad, vägledd. Det är en hjälp som man sedan kan ta med sig.

  Karin Stenberg tror att filmmakarna velat framställa processen, vägen mot framgång, som lite enklare än vad den är, för att ge hopp. Hon tror också att filmen riktar sig till nybörjare, sådana som inte varit inne så mycket på den här typen av tankegångar tidigare. I verkligheten tar det sin tid att kunna börja tänka och känna positivt.

  För att ge näring till en sådan omvandling tänker hon och Ann-Sofie ordna grupper, som i i höst samlas och pratar igenom område för område som filmen tar upp. Huvudfrågan vid varje möte ska vara hur man kan använda ”hemligheten” i sin vardag.

  Själv går jag ut till bilen, visua­liserar att min hemfärd genom kvällsmörkret kommer att gå bra, och sätter mig trygg vid ratten. Och gissa vad? Grönt ljus hela vägen!

  Perspektiv: Fantasifullt drama som säljer svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Under våren 2007 har plötsligt boken och filmen The Secret blivit ett stort samtalsämne bland andliga sökare. Hemma hos Karin Stenberg i Tyresö, liksom i tusentals andra hem i västvärlden, samlas grupper för att se filmen och diskutera budskapet som går ut på att bli lycklig med positiva tankar.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X