Annons

Hemliga rivieran ”den sista oupptäckta delen av Norge”

Restaurang Under sticker upp ur havet som en enorm betongkloss. Byggnaden är ritad av norska arkitektbyrån Snøhetta.
Restaurang Under sticker upp ur havet som en enorm betongkloss. Byggnaden är ritad av norska arkitektbyrån Snøhetta. Foto: Miriam Preis

En omtalad undervattenskrog, charmiga småorter och ödslig skönhet. SvD Resor begav sig till Sørlandet på Norges sydkust.

Under strecket
Publicerad

I Flekkefjord är i stort sett alla hus vitmålade.

Foto: Miriam Preis

I Flekkefjord köper man surdegsbröd på Trollboden.

Foto: Miriam Preis

Från matsalen på enstjärniga undervattensrestaurangen Under kan man titta rakt in i havet.

Foto: Miriam Preis

Nyfångade havskräftor.

Foto: Miriam Preis

Den som övernattar i Lindesnes fyr vaknar till en karg utsikt över klippor och hav.

Foto: Miriam Preis

Restaurang Sjøhuset ligger i ett före detta saltlager i Kristiansand. På menyn finns fisk och skaldjur, förstås.

Foto: Miriam Preis

Mollie Jacobson från Seattle är barista på Cuba Life i Kristiansand.

Foto: Miriam Preis

Freddy Larsen i Arendal är tredje generationens fiskhandlare. Här visar han upp en torsk som är till salu.

Foto: Miriam Preis
Foto: Miriam Preis

I frukostmatsalen på Maritim Fjordhotel i Flekkefjord sitter hotellets säljchef Sissel Steffensen och håller ett hyllningstal till Sørlandet, Norges sydligaste och minsta landsdel.

– Det här är den sista oupptäckta delen av landet. Alla turister vill åka till Vestlandet för att besöka fjordarna, medan Sørlandet fortfarande är unikt och oexploaterat.

Annons
Annons
Annons