En ny trend har etablerat sig i Sverige och börjat ta allt mer mark – centralkök där flera restauranger hyr in sig på samma utrymme.
En ny trend har etablerat sig i Sverige och börjat ta allt mer mark – centralkök där flera restauranger hyr in sig på samma utrymme. Foto: Gustaf Månsson

Hemliga ”mörka” kök bakom nya krogar

Globalt omsätter fenomenet 43 miljarder dollar. Nu kommer de gömda storköken som servar flera restauranger till Sverige. Målet: specialanpassad mat för hemleverans.

Publicerad

– Att bygga en ny restaurang för ett antal miljoner i en osäker tid är riskabelt. Att bara betala hyra och samtidigt lära känna kundunderlaget via data kändes smartare.

Hade det här handlat om en traditionell satsning skulle Fredrik Moberg, som är grundare till snabbmats­kedjan Fafelle och står bakom citatet ovan, säkerligen ha visat runt i nya, fräscha lokaler. Nu är läget ett annat. Fafelles nya investering gör upp med den gamla föreställningen om hur en restaurang fungerar.