UnnEn resa mot perfektion – fram till toalettbesöket

Det lilla, hemliga ”fågelboet” har hyllats, men på en intim restaurang måste allt stämma för att den exklusiva känslan ska infinna sig. Nu har krogen ändrat koncept och sänkt priset vilket SvD Krogguiden tror kan göra Unn rättvisa.

Under strecket
Publicerad
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
I nordisk mytologi är Unn namnet på en av Ägirs åtta måndöttrar. Namnet betyder bölja, våg. Ägir i sin tur betyder hav och namnet har i sägnerna givits en jätte som härskar över havet.

I nordisk mytologi är Unn namnet på en av Ägirs åtta måndöttrar. Namnet betyder bölja, våg. Ägir i sin tur betyder hav och namnet har i sägnerna givits en jätte som härskar över havet.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

Unn ligger som ett litet, hemligt fågelbo under taket på restaurang Tak vid Brunkebergstorg. Bakom en svart dörr väntar en teppanyakihäll och åtta sittplatser. Unn är av typen omakaserestaurang där kocken bestämmer vad gästerna äter, allt efter årstid och råvaror. Konceptet innefattar också att kocken ska briljera: med tekniker, råvaror och kunskap.

På Tak, under ledning av matkreatören Frida Ronge, blandas nordiska smaker med japansk inspiration. Unn vill vara en mer intim erfarenhet, och den som bokar plats här bör vara förberedd på att bli del av en gemenskap – och samtal, också med kocken och sommelieren – just nu Kevin och Mikkel. Båda är, under kvällarna då Krogguiden är på plats, helt med på premisserna att bryta anonymiteten och under fem timmar – så lång tid tar upplevelsen – bli öppenhjärtiga nästan-kompisar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons