X
Annons
X

Hemlig video inifrån Guantánamo

Ett smygfilmat förhör med en 16-årig fånge har läckt ut från USA:s militärbas i Guantanamo. I förhöret säger fången att han har blivit torterad av amerikanska styrkor och vädjar om hjälp.

Filmen, som har publicerats av det brittiska tv-bolaget BBC, uppges vara inspelad i smyg genom en ventilationslucka på Guantanamobasen 2003. Den visar ett förhör som kanadensiska myndighetspersoner håller med den då 16-årige kanadensiske medborgaren Omar Khadr.

Khadr, som 15 år gammal tillfångatogs under en eldstrid i Afghanistan 2002, är bland annat misstänkt för att ha dödat en amerikansk soldat med en handgranat. I det tio minuter långa filmklippet gråter han oavbrutet och vädjar flera gånger till förhörsledaren om hjälp.
**
I ett protokoll från samma förhör** uppger Omar Khadr också att han blev torterad på den amerikanska flygbasen Bagram i Afghanistan innan han förflyttades till Guantanamo. Uppgifterna kan komma att bli besvärande för den amerikanska militären som tidigare varit indragen i flera tortyrskandaler.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X