Annons

Hemlig ubåtsrapport dök upp – efter tio månader

En hemligstämplad rapport om ubåtsjakten 2014 uppgavs tidigare vara försvunnen – nu har den dykt upp.
En hemligstämplad rapport om ubåtsjakten 2014 uppgavs tidigare vara försvunnen – nu har den dykt upp. Foto: Urban Andersson/Aftonbladet/TT

En hemligstämplad rapport om ubåtsjakten 2014 som SvD begärt utlämnad var under tio månader försvunnen i Försvarsmaktens högkvarter. I den rapporten är slutsatsen om en kränkning vid ubåtsjakten i oktober 2014 inte lika tydlig som i ÖB:s slutrapport till regeringen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Under 2014 begicks en intensiv ubåtsjakt i Stockholms skärgård. Det hetaste beviset – som klassades som ”bekräftad ubåt” – visar sig dock vara en signal till SMHI:s havsboj i Östersjön.

Foto: Lars Pehrson/SvD och Per Olsson/SMHI

På lördag är det sex år sedan larmet gick om misstänkt främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Insatsen kallades operation Örnen och väckte enorm uppmärksamhet. När jakten blåstes av vidtog ett omfattande analysarbete av spår och iakttagelser vid den marintaktiska staben.

Tre veckor senare redovisade dåvarande ÖB Sverker Göranson en preliminär analys. Vid presskonferensen i Rosenbad deltog även statsminister Stefan Löfven (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Annons
Annons
Annons