Annons

Hemlig pärla – och stället med stans bästa take away

Sensum, Farang och Jim & Jacob.
Sensum, Farang och Jim & Jacob.

Köp hem lyxpizza, grön curry med falafel eller alkoholfria cocktails. SvD:s Anna Norström har testat Vasastans bästa matutbud för take away. Och även hittat det köket som allra bäst i stan fixar smakerna ända vägen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Farang

Churros.

Foto: Sensum

Leoparden

Foto: Idha Lindhag
Foto: Svartengrens
Foto: Magnus Skoglof
Foto: Farang

Churros.

Foto: Sensum

Farang: Asiatisk favorit

Foto: Farang

Farangs fans jublar hela vägen hem med kassar av röd och grön curry. Äntligen har den sydostasiatiska krogen börjat med take away, något kocken Kim Öhman väntat med, för att kunna säkerställa kvalitén. Och helt ärligt, det här är nog stans bästa mat att ta med. Mycket smak som består. Menyn är stor och favoriter som det palmsockersöta fläsket ”krispig gris” erbjuds, liksom höjdaren grön curry med falafel.

Bonus: Barnportioner med satay-spett, kyckling med jordnötssås.

Take away-öppet: Måndag till lördag 17-21.

Adress: Tulegatan 7.

Sensum: Take away i nytt format

Churros.
Churros. Foto: Sensum
Annons
Annons

Leoparden

Foto: Idha Lindhag
Foto: Svartengrens

Kockarna på Sensum har fingertoppskänsla. Ett bra urval rätter finns som take-away. Till exempel: tagliatelle-varianterna: ragu med oxsvans och salsiccia, krabba eller svamp. Dessa kommer färdiglagade. Eller så kan man köpa med en kasse med ragu och torr okokt pasta för 4 personer.

Råbiffen, på malet oxinnanlår, är en annan favorit. Även om barnen föredrar churros, spanska friterade degpinnar som här doppas i den argentinska ljusa chokladsåsen dulce de leche. Lunchtid serveras dagens rätt och frasig schnitzel. 

Take away-öppet: Onsdag till fredag, 11:30-13:30, onsdag till lördag 17-22.
Adress: Wallingatan 40

Leoparden: Pizza på napolitanska

Leoparden
Leoparden Foto: Idha Lindhag

Nyöppnade Leoparden är en systerkrog till populära Bananas på Södermalm. Menyn håller samma stuk: Proffsiga pizzor på napolitansk deg gräddade i riktig italiensk pizzaugn.

Såklart är ”Napoletana” med sardeller och tomatsås är storsäljare, ’Nduja-pizzan med den heta bredbara italienska korven och inlagda gula tomater går heller inte av för hackor. Hela menyn som även innehåller andra smårätter som burrata går att få ta med hem.

Bonus: Hemgjord hantverksglass från systerkaféet Bada Bing.
Take away-öppet: Tisdag till torsdag 17-21, fredag till lördag 17-22.
Adress: Tegnérgatan 16

Svartengrens: Cocktails som take away

Foto: Svartengrens
Annons
Annons
Foto: Magnus Skoglof

Svartengrens vardagsrumsaktiga atmosfär kanske inte går att ta med hem men deras utmärkta styckdetaljer får följa med. Allt kött är svenskt från småskaliga bönder. I köket gör kockarna egen korv. Man kan lätt plocka ihop en hel middag genom att köpa med tillbehör som pommes och bearnaisesås.

Extra kul är att från den prisvinnande baren finns take away-cocktails, alkoholfria enligt lagen, men det går fint att hemma spetsa.

Bonus: Utomhuslunch från rotisseriegrill vid bra väder, även helggrill. 
Take away-öppet: Onsdag till söndag, 17-21.
Adress: Tulegatan 24.

Jim & Jacob: Miniburgare och annat smått

Foto: Magnus Skoglof

Krogen Jim & Jacob började som en foodtruck för fem år sen, vilket bäddar för att kockarna har koll på mat som funkar att ta med. Take away-menyn liksom ordinarie består av tapas med svensk och sydfranska smaker.

Publikfavoriten är sliders, miniburgare med falafel eller friterad kyckling, vilket också var de rätter som man sålde ur foodtrucken när det begav sig. Missa inte gougéres, ostpuffar, toppade med löjrom. Tips: 3-4 rätter per person är i ungefärlig storlek av en huvudrätt.
Take away-öppet: Tisdag till lördag, 17-22.
Adress: Surbunnsgatan 38.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons