Annons
X
Annons
X

Hemlig försvarsbloggare träder fram

Skipper - en av Sveriges mest lästa försvarsbloggare - kliver fram ur anonymiteten. Av ett inlägg på DN Debatt igår framgick att Skipper är örlogskapten Niklas Wiklund. Han är 39 år och fartygschef på korvetten Stockholm.

Den anonyme försvarsbloggaren Skipper, som han ser ut på sin blogg och twitter - och i verkligheten: örlogskapten Niklas Wiklund.
Den anonyme försvarsbloggaren Skipper, som han ser ut på sin blogg och twitter - och i verkligheten: örlogskapten Niklas Wiklund. Foto: NIKLAS WIKLUND.

Varför har du valt att träda fram?

– Klimatet inom Försvarsmakten har förbättrats och numera tillåts även avvikande uppfattningar. När jag startade bloggen ville jag att innehållet skulle stå för sig själv. Nu är bloggen såpass etablerad med upp till 10 000 läsare per dag vilket innebär att fördelarna med att vara anonym är överspelade.

Du startade bloggen 2010, varför?

Annons
X

– Jag är försvarspolitiskt engagerad och intresserad. Jag tycker försvaret har hanterats undermåligt och känner inte igen mig i de politiska beskrivningarna av vårt försvar.

Vad menar du?

– Socialdemokraterna avvecklade hela det nationella försvaret. Under Moderaterna har det ekonomiska underskottet ökat, övningstiden minskat och det ofinansierade materielberget vuxit. Men det finns en stor skillnad. Socialdemokraterna var åtminstone ärliga med att man avvecklade försvaret. Moderaterna hävdar tvärt om att man satsar och förstärker försvarsförmågan.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Är det inte så?

  – Nej, Moderaterna säger att de genomför ”stora satsningar” på försvaret. I själva verket minskar de disponibla medlen för verksamheten. De rörliga delarna av förbandsanslaget som är till för övningar och nationella insatser har i år minskat med 144 miljoner jämfört med förra året.

  Vad är Sveriges största försvarsproblem idag?

  – Numerären: vi är för få överlag i hela försvaret. Det finns för få operativa enheter: marinen har sju korvetter och fyra ubåtar och vi har bara en amfibiebataljon kvar. Samtidigt rustar Ryssland och Nato reagerar. I Sverige pratar våra politiker om förstärkningar. Men i själva verket blir det ingenting här och nu.

  Ska du lägga ner din blogg nu?

  – Nej. Absolut inte. Nu har jag dessutom möjlighet att delta i andra forum än bara i min egen blogg. Gårdagens debattartikel har fått en enorm uppmärksamhet i bland annat Finland. Den hade jag aldrig kunnat skriva om jag varit anonym.

  I december förra året trädde en annan anonym försvarsblggare fram, försvarsbloggaren Carl Bergqvist, och berättade om sitt okända liv som Wiseman för SvD.

  Annons
  Annons
  X

  Den anonyme försvarsbloggaren Skipper, som han ser ut på sin blogg och twitter - och i verkligheten: örlogskapten Niklas Wiklund.

  Foto: NIKLAS WIKLUND. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X