Annons
X
Annons
X

Hemlig fånges död i Israel avslöjas

Ett spiondrama har kommit upp till ytan i Israel och Australien. En australisk-israelisk man, känd som ”Fånge X”, hölls inspärrad i ett israeliskt toppsäkerhetsfängelse och dog i sin cell 2010.

Av AFP, Reuters, TT

Fallet med ”Fånge X”, som identifierats som Ben Zygier, är så känsligt i Israel att landets medier förbjöds att rapportera om det helt och hållet. Men australiska tv-bolaget ABC kunde i veckan avslöja att han hölls isolerad i månader i en topphemlig fängelsecell.

I slutet av 2010, efter ett antal månader i cellen, dog Zygier. En israelisk utredning visade att han hängde sig, något som ifrågasätts från flera håll.

Zygier flyttade till Israel år 2000 och ska ha jobbat åt underrättelsetjänsten Mossad. Australien misstänkte att han använde sitt australiska pass för spionresor till bland annat Iran.

Annons
X

Israels justitiedepartement lättade på locket en aning i dag och bekräftade att Zygier hölls inspärrad. Men enligt tidningen Haaretz kallade premiärminister Benjamin Netanyahu i tisdags till sig flera redaktörer för att be dem att inte rapportera om fler detaljer i fallet. Australiens UD medger att man informerades om gripandet.

Jerusalem/Canberra TT-AFP-Reuters

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X