Annons
X
Annons
X

Hemleverans splittrar regeringen

Frågan om Systembolagets hemkörning av alkohol orsakar strid i regeringen. Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna är positiva, medan Centerpartiet säger nej, kan SvD berätta.

Med start under hösten vill Systembolaget erbjuda hemkörning av öl, vin och sprit.

Mot en extra kostnad ska kunderna kunna beställa alkohol på internet, betala via webben och få varorna levererade direkt hem till dörren.

Systembolaget utreder just nu den kontroversiella frågan. Men innan ett försök med hemleveranser kan sjösättas krävs klartecken från regeringen.

Annons
X

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), som är ansvarig för alkoholpolitiken, har ställt sig försiktigt positiv till planerna:

– Man måste väga in folkhälsoaspekten när man tar ställning till den här utökade servicegraden, sade hon till TT i höstas.

Nu har Kristdemokraterna satt ned foten.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det här med hemleveranser är en rimlig utveckling, jag är allmänt positiv till det, säger riksdagsledamoten Anders Andersson (KD), partiets alkoholpolit- iske talesperson.

  Att med bud börja köra hem Explorerflaskor till den som är gravt alkoholiserad kan aldrig vara Systembolagets uppgift.
  Anders W Jonsson (C)

  Att ge Systembolaget möjlighet att leverera varor direkt till kunden är ett sätt att värna det statliga alkoholmonopolet, anser han.

  – Systembolaget måste vara modernt och med sin tid.

  Kravet att inte sälja till underåriga eller berusade måste dock upprätthållas, poängterar Anders Andersson.

  – Det får inte bli en slapphänthet där. Samma kontroller som vi har när man köper i butik ska också gälla vid hemleverans.

  Även Folkpartiet och Moderaterna stödjer ett försök med hemkörning av alkohol från Systembolaget.

  – Systembolaget håller på att bli utkonkurrerat av internethandeln med framför allt vin och sprit, motiverar Carl B Hamilton (FP), ekonomisk-politisk talesperson.

  Mats Gerdau, som är Moderaternas gruppledare i riksdagens socialutskott, tycker att det är angeläget att Systembolaget kan erbjuda god service.

  – Om man ska lyckas upprätthålla legitimiteten för monopolet måste man hänga med i tiden, säger han.

  Så länge försäljningsreglerna följs tror Mats Gerdau inte att folkhälsan kommer att påverkas negativt av möjligheten att få alkoholen hemkörd.

  Men regeringen är splittrad. Anders W Jonsson (C), vice partiordförande och ledamot i socialutskottet, ger nu besked att Centerpartiet säger nej till hemleveranser.

  – Vi är mycket, mycket tveksamma till detta av rent alkoholpolitiska skäl. Systembolagets uppgift är inte att sälja så mycket sprit som möjligt, utan att stå för en restriktiv alkoholpolitik. Att med bud börja köra hem Explorerflaskor till den som är gravt alkoholiserad kan aldrig vara Systembolagets uppgift, säger han.

  Avsikten med detaljhandelsmonopolet, enligt både alkohollagen och Systembolagets avtal med staten, är att ”begränsa alkoholens skadeverkningar i samhället” och ”därigenom förbättra folkhälsan”.

  Anders W Jonsson konstaterar också att den som vill redan i dag – helt lagligt – kan beställa alkohol på nätet, och få den hemlevererad, med hjälp av privata aktörer.

  – Den tjänsten finns ju, men Systembolaget ska inte hjälpa till med det här, säger han.

  Den känsliga frågan förhandlas just nu i regeringens samordningskansli.

  Under de pågående överläggningarna diskuteras också gårdsförsäljning av alkohol, uppger SvD:s källor. Gårdsförsäljningen har länge skapat motsättningar inom alliansregeringen, och läget är låst: Moderaterna och Centerpartiet säger ja, medan Folkpartiet och Kristdemokraterna – med den ansvariga ministern Maria Larsson i spetsen – säger nej.

  Enligt vad SvD erfar är nu förhoppningen att inom en snar framtid åstadkomma en paketlösning, som alla regeringspartier kan ställa sig bakom.

  – Det här med hemleverans är ett bra alternativ till det ständiga tjatet om gårdsförsäljning. Hemleveranser gör gårdsförsäljningen ganska överflödig, förklarar Anders Andersson (KD).

  Men för Centerpartiets Anders W Jonsson är det ”självklart” att gårdsförsäljning ska tillåtas.

  – Det skulle inte ha några alkoholpolitiska effekter, och inte leda till ett ökat supande, vilket hemleveranser skulle göra, säger han.

  SE ÄVEN:
  Orterna som toppar Systembolagets försäljning

  Orter som toppar försäljningen svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X