Hemlagad pasta och mustiga rödviner

Lagar du din egen pasta? Enligt tv-profilen Marie Mandelmann är hemknådad pasta hemligheten bakom hennes spagetti bolognese. Jag blir också sugen på att göra egen spagetti – och jag är inte ensam. Coronakrisen har förvandlat oss till hemmakockar. 2021 verkar all mat lagas från grunden. I mailtrådar med kollegor utbyts recept på picklad blomkål, mitt Instagramflöde är fullt av vänner som kokar egen buljong och sist jag träffade min moster fick jag en burk surdeg som jag numera måste mata varje morgon. Men att låta matlagningen ta tid och energi är en trend jag hoppas håller i sig även när pandemin är över. Ikväll plockar jag fram pastamaskinen och ger mig på ett försök. Men till pastareceptet nedan går det förstås utmärkt att köpa färdig. Och – hela intervjun med Marie Mandelmann hittar du längre ner i mailet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Governo – generös röd italienare på torkade druvor

Governo Armatura 2019

Förra veckan kunde du läsa om Armatura Brunello – nu är det dags för en annan välsmakande toskansk skatt från Armatura.

Den här stilen på vin får man genom en unik vinmakningsmetod där man låter drycken jäsa två gånger. Vid andra jäsningen tillsätts torkade Sangiovese-druvor, vilket ger vinet sin generösa, kraftiga och koncentrerade smak. Metoden kallas ”Governo” och har nu återupptäckts av regionens vinmakare. Just denna Governo – Systembolagets mest plånboksvänliga – har ett härligt djup och bjuder på solmogna mörka körsbär, lager av mörk choklad och kryddor och fat i balanserad stil.

Vinet är en trevlig upplevelse att dricka rakt upp och ner men passar även utmärkt till smakrika vegetariska rätter, grillade kötträtter eller lagrade hårdostar.

Annons
Annons

Pris: 95 kr
Nr: 50261 Flaska: 750 ml Alkoholhalt: 14 %

Governo Armatura, 2019 | Systembolagetsystembolaget.se

Svampbolognese

6 portioner

30 g torkad karljohansvamp
2 msk olivolja
500 g kastanjechampinjoner, tärnade
2 gula lökar, hackade
4 vitlöksklyftor, krossade
2 morötter, rivna
2 selleristjälkar, tärnade
1 tsk timjan, hackad
1 tsk rosmarin, hackad
1 tsk sellerisalt
1 stjärnanis
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater (á 400 g)
1/2 kruka basilika
400 g tagliatelle

1. Blötlägg karljohansvampen i en bunke genom att tillsätta 2 dl kokande vatten.
2. Värm en stekpanna med 1 msk olivolja. Tillsätt champinjonerna, en nypa salt och stek under omröring tills svampen mjuknat. Fortsätt steka tills svampen fått en fin gyllenbrun färg och vätskan sipprat ut och kokat bort. Lägg svampen åt sidan och stek lök, vitlök, morötter och selleri i samma panna med 1 msk olivolja. Blanda väl. Koka under lock i 10 minuter, under omröring, tills grönsakerna mjuknat. Tillsätt rosmarin, timjan, sellerisalt, stjärnanis och tomatpuré.
3. Ta upp karljohansvampen, men behåll blötläggningsvattnet. Hacka svampen och lägg i såsen. Tillsätt blötläggningsvattnet och de stekta champinjonerna.
4. Koka under omröring i en minut och tillsätt de krossade tomaterna. Låt sjuda i 30 minuter tills såsen tjocknat. Rör ner basilikablad precis före servering. Koka tagliatellen enligt anvisningar och blanda sedan den kokta pastan med såsen.

Recept: Olive/Europapress Foto: Mike English

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons