Annons
X
Annons
X

Hemkört av Systemet möjligt 2012

Systembolaget satsar på hemkört. Redan nästa år kan det bli aktuellt att få öl och vin kört till dörren.

Av TT
(uppdaterad)
Inga mer tunga lyft. Systembolaget öppnar för att leverera hem varor til sina kunder.
Inga mer tunga lyft. Systembolaget öppnar för att leverera hem varor til sina kunder. Foto: SCANPIX

Men nykterhetsförespråkare ifrågasätter idén.

Systembolagets chef Magdalena Gerger öppnar för att köra hem varor till kunderna. En anpassning till den verklighet vi lever i, enligt henne

– Ser man sig omkring i denna tid av tidspress och vardagspussel så kan man tydligt se ett förändrat inköpsbeteende. Tittar du på branscher runt omkring i handeln så ökar just webb- och mobiltjänsterna och beställning via de kanalerna, även om försäljningen inte ökar totalt i någon handel just nu, säger Magdalena Gerger till TT.

Annons
X

Samma krav som i butik, bland annat på att inte sälja till minderåriga, kommer att gälla vid framtida hemleverans.

IOGT-NTO ifrågasätter dock hur ålderskontrollen ska kunna upprätthållas vid hemleverans från Systembolaget. Organisationen är också oroade att hemkörningen ska leda till att alkoholkonsumtionen ökar. Systembolaget delar den oro som finns när det gäller hemleveranser, men Magdalena Gerger tycker att de har stöd för att tro att det handlar om en förskjutning av försäljningen i stället för en ökning av konsumtionen.

– Hemleveranser ökar tillgängligheten till alkohol ytterligare och hotar folkhälsan där var femte barn redan i dag växer upp i riskbruksfamiljer, säger Lars-Axel Nordell (KD), ordförande i riksdagens nykterhetsgrupp.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Nordell är före detta missbrukare som han pratat med mycket oroade över utvecklingen.

  – Man är ängslig för hur det här ska gå för människor som inte vill riskera andra i trafiken men ändå vill få påfyllt hemma. Med hemleveranser underlättar man ju för människor som kanske börjar få problem eller redan har problem att få tag i alkohol. De som själva har varit missbrukare ser det här som ett hot.

  Gerger poängterar att Systembolaget har ett särskilt fokus.

  – Dels har vi varor som inte är som andra varor, sedan har vi ett väldigt speciellt uppdrag där ålderskontroll står i fokus vid sidan av rådgivning och god service. För oss handlar det då om att sätta precis samma höga krav i nya kanaler.

  Systembolaget har inte tagit ställning till vad en hemleverans skulle kunna kosta, men uppskattar att det kan handla om cirka 100-150 kronor och uppåt.

  Risken för att alkoholkonsumtionen ska öka vid hemleverans är inte större än med nuvarande försäljningssystem, anser alkoholläkaren Sven Andréasson, som också sitter i Systembolagets styrelse.

  – Tillgänglighet är en viktig faktor, å andra sidan förses varorna vid hemleveransen med en avgift och det bedömer jag mer än väl kompenserar. Priset är trots allt den starkaste faktorn för riskbruk, säger Sven Andréasson.

  Han har tidigare ur folkhälsosynpunkt varit kritisk till hemleveranser men anser nu att restriktionerna kring försäljningen dämpar oron.

  Lena Hallengren (S), vice ordförande i socialutskottet, säger att hon förutsätter att Systembolaget gör en ordentlig utredning med tanke på deras uppdrag att bedriva en restriktiv alkoholpolitik.

  – För mig är det angeläget att vi inte utökar öppettiderna eller försvårar ålderskontroller så att vi åstadkommer ett ökat drickande och en ökad langning till minderåriga. Vi vet att all ökad tillgänglighet leder till ökad konsumtion, säger hon.

  Att de privata aktörerna som levererar alkohol till dörren blir allt fler oroar Systembolaget, tror Hallengren.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Inga mer tunga lyft. Systembolaget öppnar för att leverera hem varor til sina kunder.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X