Annons

”Hemarbete en guldgruva för utländska spioner”

Foto: Staffan Löwstedt

När nästan alla arbetar hemifrån ökar risken för läckor till utländska intressen. En av orsakerna är att företag fortfarande förlitar sig på lösenord som enda inloggning i sina system. Angreppen har blivit mer sofistikerade, skriver Jonas Öholm, säkerhetsspecialist på SecMaker.

Under strecket
Publicerad

Coronaviruset har gjort att de flesta idag jobbar hemifrån. Det innebär ökade möjligheter för cyberkriminella att komma åt företagshemligheter, genom att utnyttja de sårbarheter som hemmanätverk vanligen har. Nätfiske och läckta lösenord är ett par av de vanligaste attackvägarna idag mot företag och deras medarbetare.

En starkt bidragande orsak till säkerhetsluckorna är lösenordsanvändningen i företag. Inom offentlig förvaltning är varianter på e-legitimation sedan länge det säkra sättet att logga in i verksamhetskritiska system. Privatpersoner har sedan länge kunnat använda BankID. Men hos de flesta företag regerar ännu det skriftliga lösenordet. En undersökning vi nyligen genomfört visar att 89 procent använder skriftligt lösenord för inloggning på sin arbetsplats.

Annons
Annons
Annons