Annons
X
Annons
X

Hem för ensamkommande flyktingbarn vandaliserat

Det som ska bli Vallentunas första hem för ensamkommande flyktingbarn har vandaliserats under den gångna veckan. Närboende har ringt in till socialförvaltningen och hotat med att göra livet svårt för barnen som flyttar in.

Det som ska bli Vallentunas första hem för ensamkommande flyktingbarn har vandaliserats vid två tillfällen innan det ens hunnit öppna. Hemmet ägs av det kommunalägda Vårljus AB, som köpte fastigheten i mitten av februari. Senare i vår ska hemmet kunna ta emot de första barnen.

När hantverkare kom till fastigheten i måndags upptäckte de att fasaden hade klottrats ner och att någon kastat ägg på huset. Företagets vd Christer Halldelius säger till SvD.se att klottret inte var vanlig graffiti, eftersom den inte utgjorde symboler eller så kallade tags.

– Vi blev oroliga över äggen, det är inte vanligt. Jag tror inte att klottrare normalt sett brukar kasta ägg, säger Christer Halldelius.

Annons
X

I onsdags var det dags igen. Då upptäckte hantverkarna att någon borrat ett hål i balkongdörren och sprutat in vatten. Enligt Christer Halldelius innebär vattenskadan att invigningen kommer att försenas med upp till en månad.

– I och för sig ska man ha förståelse för att människor kan bli undrande innan de vet vad det är frågan om, men den här typen av händelser är någonting annat. Man blir både upprörd och besviken över att någon eller några saboterar och inte förstår att det är ett gemensamt ansvar att ta emot de här ungdomarna på bästa sätt, säger han.

Socialnämndens ordförande i Vallentuna, Gunnel Orselius-Dahl (FP), säger att socialförvaltningen tagit emot både oroliga och hotfulla mejl och telefonsamtal från närboende under den senaste veckan. Kommunen har polisanmält några av de mer hotfulla samtalen och mejlen.

– Man har sagt att man ska försöka se till att göra livet så svårt som möjligt för de här som kommer, säger hon.

Polisen har genomfört en teknisk undersökning av fastigheten, men har inga misstänkta för skadegörelsen.

– Vi har inget spår, mer än att det inte är osannolikt att skadegörelsen har att göra med att det ska bli ett hem för ensamkommande flyktingungdomar. Men vi har inga bevis för att det är så, säger Hans Larsson, närpolischef i Vallentuna.

Kommunen och polisen ska nu ha ett möte med villaföreningen i området där hemmet ligger.

– Det är alltid så att vi är lite försiktiga och oroliga för det okända, och vad det innebär. Det måste man möta och våga diskutera, säger Gunnel Orselius-Dahl.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X