Annons

SläkteHelvetisk födelsedagsfest väcker fråga om familjen

Torbjörn Flygt, född 1964, debuterade 1995 med ”Längsta ögonblicket”.
Torbjörn Flygt, född 1964, debuterade 1995 med ”Längsta ögonblicket”. Foto: TT och Åsa Sjöström

Vad lägger vi in i begreppet familj? Och vilket ansvar har medlemmarna för varandra? I Torbjörn Flygts nya roman har huvudpersonen Jesper ordnat en födelsedagsfest för sin styvfar – vilket blir jobbigare än han tänkt sig.

Under strecket
Publicerad

Torbjörn Flygts genombrott kom 2001 då hans roman ”Underdog” belönades med Augustpriset.

Vad är en familj? Vad har familjemedlemmar för ansvar för varandra och när upphör detta ansvar? I en tid när skilsmässotalen är höga och familjekonstellationer blir allt mer invecklade, är det stora och viktiga frågor för många. Inte minst för Jesper, Jes kallad, huvudpersonen i Torbjörn Flygts senaste roman, ”Släkte”. Han har ordnat födelsedagsfest för sin gamle senildemente styvfar Gösta, en man som egentligen fyller honom med motstridiga känslor. 

Jes, som inte riktigt har hittat sin plats i tillvaron, känner sig trygg i en traditionellt manlig värld med motorer, tatueringar och hembränt. När han bestämmer sig för att arrangera Göstas födelsedagskalas, tar han klivet in i en för honom helt ny, omvårdande roll och känner sig tafatt och bortkommen. Varför vill han då över huvud taget hålla en fest för sin styvfar, en våldsam och oberäknelig hustyrann? Jo, för att Gösta är den ende far han har haft och för att familjebanden, hur sköra de än är, är de enda riktigt nära banden han har till andra människor. 

Annons
Annons
Annons