Fredrik Sjöberg:Helt rätt att flaggstången skändas

Mattias Norströms konstverk visades i fjol i Göteborg, nu har turen kommit till Sergels torg i Stockholm: Utställningen pågår från den 29 augusti till 12 september.
Mattias Norströms konstverk visades i fjol i Göteborg, nu har turen kommit till Sergels torg i Stockholm: Utställningen pågår från den 29 augusti till 12 september. Foto: Pressbild

På tisdag avtäcks konstnären Mattias Norströms impotenta flaggstång på Sergels torg i Stockholm och Sverigevännerna lär skrika i högan sky. Man kan tycka vad man vill om dessa vänner men ett har de fått om bakfoten.

Under strecket
Publicerad
Foto: Pressbild
Annons

Mitt enda förtroendeuppdrag i Runmarö hembygdsförening var att jag under några år hade hand om flaggan. Huset jag bor i ligger nära hembygdsgården och därför bad man mig sköta flaggningen – på bröllop, skolavslutningar och bättre kalas. Dessutom gick ett rykte på ön om att jag var ledamot av Kungliga patriotiska sällskapet, vilket ansågs vara en bra merit.

Det här var långt innan begreppet skärgårdskalas kom att förknippas med packade politruker som viftar med annat än bara flaggor, och även om orgier av det slaget naturligtvis förekom, var det inget vi brukade skvallra om för folk på fastlandet.

Annons
Annons
Annons