Annons
X
Annons
X

”Helt klart ett stort hälsoproblem”

Fyra av fem unga vuxna i asiatiska storstäder är närsynta, enligt ny studie. Orsakerna tros vara hårda studier och för lite solljus, skriver BBC.

Enligt en ny forskningsstudie som publicerats i den brittiska tidskriften The Lancet, lider fler än fyra av fem unga vuxna i asatiska storstäder av närsynthet, skriver BBC. Ian Morgan på Australian National University som står bakom studien, säger att gruppen har vuxit från 20 till över 80 procent under loppet av två generationer.

– Det utgör helt klart ett stort hälsoproblem, säger Ian Morgan till BCC.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tidigare har forskare förklarat de höga siffrorna av närsynthet hos asiater med ärftliga faktorer. Forskargruppen bakom den nya studien menar tvärtom att de hänger ihop med att elever i asiatiska storstäder lägger ner mycket tid på skolarbetet och att de får för lite solljus.

  Annons
  X

  – Genetiska förklaringar passar inte ihop med hur snabbt förändringen gått. Genpooler förändras inte på två generationer, säger Ian Morgan till BBC.

  Långa skoldagar kan vara skadligt för synen, men problemet kan motverkas genom att vistas utomhus under två till tre timmar varje dag. Forskarnas teori är att solljuset ökar halten av dopamin i ögat. Hormonet ska i sin tur hindra att ögat förlängs, vilket orsakar närsynthet.

  – Det behöver inte vara väldigt soligt, vi tror att den tillräckliga skalan ligger på 10 000–20 000 lux. Vi är inte helt säkra på siffran, men den går att uppnå under en molnig dag i Storbritannien, säger Ian Morgan till BCC.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X