Annons

”Inte klokt att arbetskraft åker ut från landet”

Svensk arbetsmarknad står stark – tack vare regeringen. Det var budskapet från arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) när hon gästade SvD:s Ekonomistudion. Enligt Arbetsförmedlingens senaste jobbprognos kommer antalet nya jobb öka med 145 000 i år och nästa år.

– Hälften av utvecklingen drivs av högkonjunkturen, och hälften drivs av den politik som regeringen för där vi satsar på investeringar och fler anställda inom välfärden.

Publicerad
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-06-14 Ylva Johansson

Det enskilt största problemet på arbetsmarknaden enligt Ylva Johansson är kompetensförsörjningen. Många arbetsgivare har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens:

– Vi behöver en större rörlighet på arbetsmarknaden och det är fortfarande för få personer som satsar på yrkesutbildningarna. Vi behöver fler som väljer en gymnasial yrkesutbildning, det är en flaskhals i dag.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i Ekonomistudion torsdag.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i Ekonomistudion torsdag. Foto: SvD

Måste arbetsgivarna sänka sina krav?

Annons

– Det gör de redan. Arbetsgivarna har blivit mindre fördomsfulla i sina rekryteringar och många har sänkt sina krav, men det finns ju naturligtvis en gräns. Jag tror inte man kan sänka kraven mycket mer.

Något som skapat mycket frustration hos arbetsgivarna är de så kallade kompetensutvisningarna – hur ska man lösa det?

– Det är inte klokt! Vi har lagt ett förslag om att underlätta regelverket som riksdagen godkänt. Det har också kommit en dom (i Migrationsöverdomstolen, red. anm) som gör en annan tolkning än Migrationsverket, och det är alldeles utmärkt.

– Det är klart att vi ska ha ett regelverk som säger att du inte kan utnyttja människor, men det här är ju helt absurt, säger Ylva Johansson.

Annons
Annons

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i Ekonomistudion torsdag.

Foto: SvD Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons