X
Annons
X

Helsingfors mixar stilarna

Designår 2012 Helsingfors är utsett till världens designhuvudstad 2012. SvD reser dit, och finner såväl kontrollerad stil som högljudda klubbar och passionerad dans.

Jag anländer till centrala Helsingfors en sommardag och möts av något högst besynnerligt: På bryggor runtom i stan ligger kvinnor på knä och handtvättar mattor. Det är 25 grader i skuggan och alla Kaivopvistos (Brunnsparkens) bryggor är fulla.

Så fort temperaturen stigit efter vintern kavlar de tydligen upp ärmarna, rullar ihop sina trasmattor och beger sig till närmsta brygga för att skrubba och tvätta. Jag får veta att denna tradition har funnits så länge folk kan minnas och att tvättandet är ett säkert tecken på att sommaren är här. Att den är efterlängtad råder inga tvivel om. Alla jag möter kommenterar solen, värmen och den finska depressionen.

En allmän bastu i Kallio som är ett populärt tillhåll för finska män i behov av avslappning och samtal.

Foto: MAGDALENA MECWELD Bild 1 av 6

Helsingfors har fått rykte om sig att vara en cool stad, som rymmer populära barer som Liamas på bargatan Iso Roobertinkatu.

Foto: MAGDALENA MECWELD Bild 2 av 6

Senatstorget är ett storslaget projekt av arkitekten Engel. Han ville göra Helsingfors till en kopia av St Petersburg och lyckades delvis.

Foto: MAGDALENA MECWELD Bild 3 av 6

På Danspaviljongen Pavi kan man få smäktande Tango-dans och träffa paviljongens veteraner, som Britt-Marie Jauhiainen.

Foto: MAGDALENA MECWELD Bild 4 av 6

”Island – No man is an island” på Iso Roobertinkatu är en designateljé där många unga finska designer säljer sina kläder, som Minna Parikka.

Foto: MAGDALENA MECWELD Bild 5 av 6

Det finns många secondhand-affärer att utforska i Helsingfors

Foto: MAGDALENA MECWELD Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X