Annons

Hellsing skivdebuterar med tomtar och troll

Lennart Hellsing berättar om trollen och andra sagofigurer för barnen i Askebyskolans kör under en inspelningspaus av skivan ”Trollringen”.
Lennart Hellsing berättar om trollen och andra sagofigurer för barnen i Askebyskolans kör under en inspelningspaus av skivan ”Trollringen”. Foto: Lars Pehrson, SvD

Den som är född på en torsdag är inte rädd av sig. Det säger folktron, som alltid fascinerat Lennart Hellsing. Nu blir hans bok om tomtar och andra sagoväsen, ”Trollringen”, skiva med en rad kända artister. För första gången tar författaren ton själv i en studio inredd till trollgrotta.

Under strecket
Publicerad

Utan att darra på en stavelse drar Hellsing hela Hamlets monolog till Yoricks skalle.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

En studio i stämning, inredd i samklang med Georg Riedels litet världsmusikklingande tonsättning av ”Trollringen”. Textförfattaren Lennart Hellsing tycker det finns många som sjunger bättre än han, men tar med ålderns rätt för första gången ton på nya skivan.

Är det ingen här? Att 34 barn i årskurs två och tre kan sitta så knäpptysta när de inte sjunger, är svårt att tro. Men så är också Atlantis skivstudio på Karlbergsvägen i Stockholm, tidigare den legendariska Metronome, inredd till magisk trollgrotta. På den spindelvävstäckta flygeln står kandelabrar kring en dödskalle. Kamouflagenät och ett rött ljus skapar dunkel där svampar, stenar och en och annan gammelgädda skymtar.

Annons
Annons
Annons