Annons

Hellre sill än makrill i hållbart fiskätande

Svenskar äter i genomsnitt två portioner fisk och skaldjur i veckan.
Svenskar äter i genomsnitt två portioner fisk och skaldjur i veckan. Foto: Ingela Landström/TT

Den som vill äta hållbart fångad fisk bör avstå såväl torsk från Östersjön som makrill från nordöstra Atlanten, enligt WWF:s årliga fiskguide.

Men allt är inte mörker i fiskevattnen.

– Sill har många fördelar, säger fiskexperten Karin Glaumann.

Under strecket
Johannes Cleris / TT
Publicerad

Torskfiske utanför Norge 2015. Arkivbild.

Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix/TT Bild 1 av 1

Torskfiske utanför Norge 2015. Arkivbild.

Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix/TT Bild 1 av 1
Torskfiske utanför Norge 2015. Arkivbild.
Torskfiske utanför Norge 2015. Arkivbild. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix/TT

Världsnaturfonden (WWF) delar in de runt 80 arterna i sin guide i kategorierna grönt, gult och rött ljus. Överlag går det sämre för fyra av de tio vanligaste matfiskarna på den svenska marknaden. Utöver den nämnda torsken och makrillen får nordhavsräkor fiskade i södra Norge rött ljus, och sill från flera olika områden går från grönt till gult ljus.

Annons
Annons
Annons