Annons
X
Annons
X

Hellre sänkt skatt på pension än tvärtom

Enligt vårbudgeten får pensionärerna sänkt skatt den 1 januari 2011. Det fick de också den 1 januari 2010. Och den 1 januari 2009. Sammantaget är det alltså den tredje skattesänkningen för alla över 65 som regeringen nu föreslår. Bara det senaste steget innebär fem miljarder i sänkt skatt för pensionärerna.

Om socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros månade om pensionärernas ekonomiska standard kunde han alltså föreslå något liknande. Men han är mer intresserad av något annat.

”Vi kommer successivt att minska klyftan mellan pensionärerna och dem som arbetar. Det är ett löfte till pensionärerna här ute”, sade Östros.

Annons
X

”Här ute” – man såg framför sig landets samlade pensionärer – men det var i första hand PRO:s aktivister, samlade på Mynttorget under parollen ”rättvisa skatter”, som Östros vände sig till.

Rättvisa tycks bli ett viktigt begrepp i valrörelsen att döma av gårdagens budgetdebatt. Men vad innebär det, frågade sig kristdemokraternas ekonomiske talesman Stefan Attefall och gav sedan själv några förslag.

Till exempel att den sjuksköterska som utbildat sig – och tagit lån och risker – ska ha högre betalt än den undersköterska som inte gjort det. Det är som Attefall uttryckte det en rättvisa som uppmuntrar den som tar ansvar, arbetar hårt och vågar satsa.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ett annat slags rättvisa står Thomas Östros och PRO för. Den sammanfattas enklast: ”så länge ingen annan får det bättre”. De har inget emot att pensionärerna betalar hög skatt, så länge löntagarna också gör det. Så har heller inte Socialdemokraterna gjort sig kända som sänkare av några pensionärsskatter. Eller av skatter överhuvud taget.

  ”Varför berättar du inte att ert sätt att minska klyftan är att höja skatten för vanliga löntagare”, frågade Attefall Östros.

  Ja, det gör helst inte Socialdemokraterna men i en SvD-intervju igår sade Östros bestämt nej till ytterligare skattesänkningar i största allmänhet. Då är det heller inte svårt att räkna ut hur han vill ”minska klyftan”.

  Det tillfredsställer säkert PRO:s uppfattning om vad som är rättvisa. Men rätt många 65+are lär tycka att det är en bättre idé med sänkta skatter för pensionärer än höjda skatter för alla andra.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X