Annons
Ledare

Ivar Arpi:”Gärna ett försvar, men inom rimliga bullernivåer”

Under strecket
Publicerad

Man kan se det framför sig, hur ryska marinsoldater i full stridsmundering förvånat stannar upp precis när de ska landstiga på stranden under invasionen av Gotland. En kommunpolitiker står där med vinden i håret. Det blixtrar till. Scenen är mycket dramatisk. ”Har ni tillstånd för det här? Och era vapen ser inte ut att ligga inom ramen för gällande bullerregler”, säger politikern med en självsäkerhet förbehållen den som till fullo behärskar svensk byråkrati. Snopna tvingas ryssarna vända hemåt. De vet att det kommer att dröja minst fem år innan Nacka tingsrätt ger dem rätt att invadera Gotland, såtillvida de skickar rätt papper, vidimerade av målsman Putin.

Tyvärr är sanningen nästan lika parodisk. Försvarsuppgörelsen i april kom fram till att Gotland återigen ska få en permanent militär närvaro, vilken kommer vara på plats 2018. Men nu visar det sig att man bara har rätt att använda hälften av det gamla skjutfältet. Och den tillgängliga halvan har Gotlands kommun överklagat användningen av, eftersom skjutandet kan ge för höga bullernivåer. Denna halva tog det fem år för Nacka tingsrätt att ge hemvärnet tillgång till.

Gärna ett försvar, men inom rimliga bullernivåer, och helst inte här, och först om Nacka tingsrätt har godkänt det om fem år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons