Annons
X
Annons
X

Karl Sigfrid: Hellre protester än censur

Erdoğan söker stöd för en grundlagsreform bland turkiska medborgare bosatta i Europa.
Erdoğan söker stöd för en grundlagsreform bland turkiska medborgare bosatta i Europa. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nederländerna som nazismens hemort. Det är en bild av det annars så oförargliga landet som vi inte riktigt är vana vid. Den som beskriver holländarna på det här sättet är ingen mindre än Turkiets president Tayyip Erdoğan. Presidentens minst sagt oproportionerliga uttalande följer efter inställda mötestillstånd och inreseförbud för kampanjande turkiska ministrar.

Målet med Turkiets Europakampanj är att nå turkiska medborgare bosatta i Europa, och förmå dem att rösta ja till föreslagna grundlagsändringar som ska ge Erdoğan ökad makt. I Nederländerna och Tyskland har lokala beslutsfattare stoppat planerade turkiska kampanjmöten med hänvisning till praktiska hänsynstaganden, såsom ordning och säkerhet. Konflikten hettade till på allvar när den nederländska regeringen dessutom utfärdade inreseförbud mot turkiska ministrar.

Desto mindre dramatiskt blev det när den internationella sekreteraren för Erdoğans parti AKP talade i Fittjaskolan i Botkyrka. Protester mot mötet förekom, men ingenting som resulterade i diplomatiska kriser. Som demokratiminister Alice Bah Kuhnke har påpekat ska det vara möjligt för var och en som vistas i Sverige att praktisera sin yttrandefrihet.

Annons
X

Det är upp till Tyskland och Nederländerna hur de väljer att agera, men i Sverige har vi anledning att stå upp för vår unika yttrandefrihetslagstiftning. Svensk yttrandefrihet är starkare och vidare än yttrandefriheten i flertalet andra EU-länder, och det är en tradition att värna.

Att utländska politiker bedriver kampanj bland sina utlandsbosatta medborgare är inte i sig något märkligt. Det gör även svenska politiska partier, mer eller mindre systematiskt. Det som gör den turkiska AKP:s Europakampanj laddad är budskapet. Förslaget som regeringen söker stöd för i en kommande folkomröstning skulle ge presidenten ett stärkt grepp över domstolarna, rätten att styra med dekret och större möjlighet att införa undantagstillstånd. Samtidigt ökar avståndet mellan valen till fem år, och parlamentets rätt att ställa regeringen till svars urholkas. Tiden som presidenten får sitta på sin post förlängs till 15 år.

Turkiska minoritetsgrupper och oppositionella ska ha vårt stöd när de protesterar mot att demokratiska rättigheter monteras ned. Turkiet rör sig i accelererande hastighet åt fel håll, och idén om ett framtida EU-medlemskap är det numera få som tror på.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den turkiska regimen kastar sten i ett ytterst skört glashus när den anklagar Europa för bristande yttrandefrihet. Turkiet är ökänt för att fängsla journalister och stänga medier. De ägnar sig också åt påtryckningar mot utländska medier.

  De hårda orden mellan Turkiet och Nederländerna handlar kanske till viss del om upprörda känslor. Samtidigt ger konflikten både Erdoğan och nederländska politiker i slutskedet av en valrörelse precis vad de behöver: en yttre fiende att stå upp emot inför väljarna. Det är ett politiskt spel med vinnare på båda sidor.

  Annons

  Erdoğan söker stöd för en grundlagsreform bland turkiska medborgare bosatta i Europa.

  Foto: TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X