Annons

Linda Nordlund:Hellre martyr än misslyckad

Utanför gallerian i München där nio personer sköts till döds har någon lämnat en skylt med frågan: Varför?
Utanför gallerian i München där nio personer sköts till döds har någon lämnat en skylt med frågan: Varför? Foto: Kerstin Joensson / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Vi kommer att minnas detta som en sommar av skjutningar, självmordsattacker och sorg. Gemensamt för flera dåd är att gärningsmannen agerade ensam, och använde sig av vapen och fordon som var enkla att få tag i. När terrorister inte följer de vanliga mönstren reses inga varningsflaggor i säkerhetstjänsternas system. Men det går att finna ensamvargarna utan att införa en total övervakningsstat – om säkerhetspolisen samarbetar med sjukvården.

De senaste åren har såväl IS som al-Qaida uppmanat sina anhängare att döda otrogna på hemmaplan med de medel de har till hands. I Orlando sköts 49 personer ihjäl på gayklubben Pulse, i det värsta terrordådet på amerikansk mark sedan 2001. Strax efter lastbilsmassakern i Nice där 84 människor miste livet drabbades Tyskland av fyra misstänkta terrordåd på en vecka. I München sköt en artonåring ihjäl nio människor, de flesta tonåringar, i ett köpcentrum innan han tog sitt eget liv. I Ansbach sprängde sig en ung man i luften vid en nattklubb, och vi kan tacka turen för att ingen av de tolv som skadades dog.

Annons
Annons
Annons