Hellre för Irak än emot kriget

Under strecket
Publicerad
Annons

Utvecklingen i Irak står och faller med antagandet av en demokratisk konstitution. Politisk dynamik eller mer politisk dynamit?
Cindy Sheehans son Casey dog i Irak förra året. Hon har träffat president George W Bush, men för att driva hem kravet på ett andra möte har hon slagit upp ett tältläger utanför Bushs ranch i Crawford. Det handlar förstås om att protestera mot kriget. Cindy Sheehan har givit motståndet ett ansikte: en mamma. Hon och andra mödrar slår an strängar i delar av den amerikanska opinionen, som också veteraner från motståndet mot Vietnamkriget spelar på.
De protesterande mödrarna vill ställa Bush till svars för att ha lurat in det amerikanska folket i ett onödigt krigsäventyr. Vad som händer i Irak - och de vidare konsekvenserna av utvecklingen där - är egentligen inte något som intresserar dem.
När president Bush häromdagen talade inför krigsveteraner mötte han däremot bifall för sitt uttalande om att USA stannar i Irak till dess att jobbet är gjort. Icke förvånande visar dock opinionsmätningar att ”Irak” tär både på förtroendet för presidenten och leder till att färre anser att han gör ett bra jobb. En färsk opinionspejling gav honom stöd av 45 procent. Också inom det republikanska partiet har politiker som tidigare stött honom, hakat på stämningar för att ”ta hem pojkarna”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons