Annons

Maria Ludvigsson:Hellre folkhemskapitalister än amorteringskrav

Aktiespararna uppmanar Swedbanks kunder att stämma sin bank eftersom de anser att banken har vilselett sina kunder.
Aktiespararna uppmanar Swedbanks kunder att stämma sin bank eftersom de anser att banken har vilselett sina kunder. Foto: FREDRIK PERSSON /TT
Under strecket
Publicerad

**Hushållens belåningsgrad, skuldkvoten, **uppgick 2012 till 165 procent av disponibel inkomst efter skatt. Det är inte alls märkligt att skuldbördan bekymrar såväl Riksbankens ledning som privatekonomer. Ytterst märkligt är dock det faktum att skulderna länge funnits med ansvariga politikers goda minne. Från S-håll har det dessutom varit en uttalad ambition att medborgarna inte ska behöva ha något sparande, det ordnar staten så mycket bättre. Fickpengar ansågs länge mer än nog och skattetrycket på vanligt folk ökade och ökade följaktligen.

Inställningen att politiken tar hand om vardagens problem och utmaningar åt oss lever dessvärre än i högsta välmående. Initialt var det ett vänsterprojekt och socialdemokratiska politiker förklarade att folk inte skulle behöva bry sina huvuden med sparande. I sämre tider fanns bidragssystem och alla andra dagar räcker lönen efter skatt till det mest nödvändiga. Övrigt finansieras, administreras och arrangeras över skattsedeln.

Annons
Annons
Annons