Annons
X
Annons
X

Johan Ingerö: Hellre fettstund än fruktstund

Omkring 400 kronor per läsår. Det är kostnaden för att hålla ett barn med frukt till skolans fruktstund, enligt den förälder som nu har anmält Ramdalsskolan i Oxelösund till Skolinspektionen för brott mot skollagen. Skolor får inte ta ut avgifter, och enligt föräldern är uppmaningen att skicka med frukt en sådan.

Fallet är inte unikt. Umeå kommun beslutade i våras att fruktstunderna ska upphöra, och så sent som i september fattades ett liknande beslut i Jönköping. Det vore naturligtvis enkelt att raljera över både anmälningar och beslut. Av de cirka en miljon kronor som det kostar att försörja ett barn från 0 till 18 års ålder, utgör skolfrukten en synnerligen försumbar andel. En månatlig utgift om 30–40 kronor bör nog skolan kunna förvänta sig att föräldrarna klarar av.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En mer intressant fråga är dock varför fruktstunden alls behövs, och svaret återfinns ofta i skolans matsal. Minimjölk eller lättmjölk till dryck. Vaselinliknande smörsurrogat av Lätt & Lagom-typ på mackorna. Maträtter fullproppade med snabba kolhydrater, såsom gorbypiroger, ugnspannkakor (med sylt, givetvis) och pulvermos.

  Annons
  X

  Senast ett par timmar efter måltiden brukar de första ”jag är huuungrig” kunna höras i klassrum och korridorer. Och det är där fruktstunden kommer in i bilden. Lunchens sockerkick har gått över, och ersätts omgående med en ny. När lunchens fettstund uteblir, får eftermiddagens fruktstund agera plåster på såret.

  Fruktstunden har även andra oönskade bieffekter. En färsk studie vid brittiska
  King’s College London Dental Institute visar att äpple är upp till fyra gånger så skadligt för tänderna som läsk. ”Frukt är godis”-affischerna på min barndoms tandläkarmottagningar var uppenbarligen ägnade att tolkas bokstavligt. Så har också tandhälsa hos barn blivit en av de tydligaste klassmarkörerna i Sverige.

  Dessa föreställningar om barn som lågenergilampor, frukt som hälsosam eftermiddagsdoping och fett som fasansfullt i alla former, leder till att våra barn kastar sig som svultna pirayor in i kylskåpet så snart de kommer hem. Brödpåsarna och saftsopporna attackeras först, varpå det hela börjar om från början.

  De fallande skolresultaten har säkert många orsaker. Vågar vi satsa pengar på att blodsockerkurvor av Fritt fall-modell inte är en av dem?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X