Annons
X
Annons
X

Linda Nordlund: Hellre 500 miljoner i handen än 5 miljarder åt skogen

Det skärpta säkerhetsläget
Försvarsgruppen – S, MP, M, C, KD – har enats om att skjuta till 500 miljoner till försvaret i vårpropositionen.
Försvarsgruppen – S, MP, M, C, KD – har enats om att skjuta till 500 miljoner till försvaret i vårpropositionen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är glädjande att fem partier kunde enas om att skjuta till 500 miljoner till försvaret redan i år. Likt ordspråkets fåglar är Försvarsmaktens pengar värda mest i handen, för löften om satsningar efter nästa val är flyktiga som fän i skogen. Tillskottet i vårpropen är därför en välbehövlig ”här- och nu-satsning”, för att låna Hans Wallmarks (M) uttryck. Och en liten satsning är bättre än ingen satsning.

ÖB Micael Bydén bad om 6,5 miljarder i budgetförstärkningar mellan 2018 och 2020, för att kunna uppfylla 2015 års försvarsbeslut. Vill politikerna att försvaret ska anpassas efter att säkerhetsläget försämrats ytterligare sedan dess, måste mer pengar till. De 500 miljonerna är en början som ska räcka till mycket: totalförsvarsplanering, resurser till att bemöta cyberhot och informationskrigföring, luftvärnskanonvagnar till Gotland, fler beredskapskontroller och större övningar, fordon för att kunna sprida ut luftstridskrafterna, fordon till Hemvärnet, och så vidare.

Tänk om försvarsgruppen hade gjort tvärtom istället. Utnyttjat statens möjligheter till förmånliga lån, och gett ÖB pengarna på ett bräde – utan medföljande inköpslista. Inga prestigeprojekt i form av ny materiel. Ett enda uppdrag: håll gränsen. Det skulle minska risken för dyrköpta felsatsningar, och ge mer pang för pengarna.

Annons
X
Annons

Försvarsgruppen – S, MP, M, C, KD – har enats om att skjuta till 500 miljoner till försvaret i vårpropositionen.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X