Annons

”Hellners guldspurt kan leda till Bragdmedaljen”

På pappret var det ett individuellt guld och ett individuellt brons. Men medaljerna kom ur en stor svensk lagseger.

Och Marcus Hellners guldspurt och uppoffrande slit kan leda ända fram till Bragdmedaljen i höst.

Publicerad

OS-programmet

Hela OS-programmet! svd.se Dagens tv-tider tv.nu

OS gren för gren

De bästa OS-länkarna

OS-quiz - tävla och vinn

Senaste nytt från OS

Allt om OS

SvD.se:s OS-sajt. svd.se

Det var en av de mest dramatiska tremilarna i OS-historien. Och det slutade med en historisk dag för det svenska skidlandslaget.

Visst - det tredje svenska guldet i Vancouver togs av Marcus Hellner. Men guldglansen faller nästan lika mycket på Johan Olsson och Anders Södergren.

Johan Olsson fick ett välförtjänt brons efter sin modiga körning - men utan Anders Södergrens och Marcus Hellners slit och inbromsningar hade aldrig avståndet vuxit så stort. Och då hade den här tävlingen kanske slutat annorlunda. Många svenska skidstjärnor har fått Bragdmedaljen men det var ett tag sen senast. Per Elofsson är den senaste längdåkaren som fick det, men nu har längdlandslagen fått fram två tunga aspiranter.

Annons

OS-guldet och sättet det vanns på gör automatiskt Marcus Hellner till en av de hetaste kandidaterna till årets Bragdmedalj, tillsammans med Björn Ferry och Charlotte Kalla. För att Anja Pärson ska bli aktuell på nytt efter sitt kombinationsbrons krävs dock en regeländring.

Men förmodligen kommer någon mer kandidat till att presentera sig innan spelen är slut. SOK:s mål inför Vancouver var tio medaljer. Med hälften av OS kvar har Sverige redan sex.

Och längdåkarnas fantastiska OS med två guld, ett silver och ett brons lovar gott inför avslutningsveckans lagsprinter, stafetter och femmilen. En bragd kommer sällan ensam.

Annons
Annons
Bild 1 av 6
Bild 2 av 6
Bild 3 av 6
Bild 4 av 6
Bild 5 av 6
Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons