Annons

Hellner kritiserar IOK

Ryssland är värd för vinter-OS i Sotji i februari. Landets antihomolagar har fått många idrottare att uttala sig kritiskt. Svenska skidstjärnan Marcus Hellner är kritisk mot både värdlandet och Internationella olympiska kommittén (IOK).

Under strecket
TT
Publicerad

Svenska skidstjärnan Marcus Hellner är kritisk mot att IOK inte sätter krav på Ryssland gällande landets homofobiska lagar.

Foto: SCANPIXBild 1 av 2

Här i Sotji i Ryssland byggs det för fullt inför OS i februari 2014. Men OS-deltagarna ska helst undvika att sprida ”homosexuell propaganda”.

Foto: SCANPIXBild 2 av 2

– Det är ju upp till IOK att sätta krav och det vet jag inte hur mycket man gör. Det är ju de som förlägger OS och tillåter att ett visst land arrangerar. Det är de som säljer sin produkt, de måste värna om det, trycka på rätt grejer, säger han till NSD.

Det var i torsdags som Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko deklarerade att det inte är okej för OS-deltagarna i Sotji att sprida ”homosexuell propaganda”. Senare backade landet med anledningen att ”vår uppgift är att vara så politiskt korrekta och så toleranta vi kan. Därför har vi valt att inte lyfta fram den frågan under spelen.”

Annons
Annons
Annons