X
Annons
X

Hellesø: ”Det är mig själv jag lurat mest”

Terje Hellesø, Årets naturfotograf 2010, lyckades lura alla med sina fejkade lodjursbilder. För SvD berättar han om hur drömmen om berömmelse fick honom att gå över tröskeln till det han kallar "det förbjudna".

Den 24 mars 2011 skriver Malin Hellesø, Terjes fru, i sin blogg: "Turen med lo brukar utebli när jag är med och turen brukar finnas där när jag inte är med. Terje har nämnt att det oftast dyker upp när han är ensam och att det kan, enligt Terje, bero på att lodjuren känner igen hans doft".

Drygt två månader senare utses Terje Hellesø till årets naturfotograf 2010 av Naturvårdsverket. Han får priset för "sin mångåriga insats för svenskt naturfotografi". Redan då har de makalösa bilderna på lodjur börjat dyka upp i hans blogg.

Exakt hur många bilder Terje Hellesø manipulerat vet han inte men planerar att framöver kunna berätta vilka bilder som inte är äkta.

Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 4

Terje Hellesø vet inte var han hämtat materialet till de manipulerade bilder: ”Jag hade inget system när jag sökte på Google”, säger han.

Bild 2 av 4

Den broschyr från Söderhamns kommun som innehåller Terje Hellesøs bilder.

Foto: FREDRIK BJÖRKMAN/SÖDERHAMNS-KURIREN Bild 3 av 4

Norrmannen Kristoffer Clausen sa att han levt ett helt år i naturen. Nu avslöjas bluffen.

Foto: SCANPIX Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X