Annons

Hellbrand återuppväcker den svenska synden

Gertrud Hellbrand är tillbaka med en ny roman. "Satyricon" är ett mörkt erotiskt drama om ett ungt kompisgäng i Uppsala som lever ut sin sexualitet. Arkivbild.
Gertrud Hellbrand är tillbaka med en ny roman. "Satyricon" är ett mörkt erotiskt drama om ett ungt kompisgäng i Uppsala som lever ut sin sexualitet. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett kompisgäng lever ut sina innersta lustar – och får betala dyrt för det. När Gertrud Hellbrand började på det erotiska dramat "Satyricon" ville hon skriva en bladvändare, men också återuppliva den svenska synden.

Under strecket
TT
Publicerad

"Skrivande är friktion på något sätt. Det är att slå på det där sökljuset och belysa det som är jobbigt, som skaver. Det får inte gå för lätt", säger Gertrud Hellbrand. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 2

Gertrud Hellbrands skrivarelever brukar ibland fråga henne om de människor de skriver om inte känns lite osympatiska. "'Jo, lite småosympatiska – och det är jättebra! När du skriver får du våga vara omoralisk', säger jag åt dem". Pressbild.

Foto: Sofia Runarsdotter Bild 2 av 2

Det är inte alltid lätt att bena ut inspirationskällorna till en roman. För Gertrud Hellbrands del var det flera olika spår som till slut strålade samman i "Satyricon".

Ett ärvt erotiskt lexikon, präglat av tidens syn på modern frigjordhet. En lång räcka 40-årskalas i omgivningen, där vänner som kanske inte hade träffats på tio–femton år strålade samman igen. Och en dröm om att ge liv åt femme fatalen, den farliga, lustdrivna kvinnan så som hon ofta speglades i 90-talsfilmer.

Annons
Annons
Annons