Annons
X
Annons
X

Helikopterrånet – detta har hänt

Norrtälje: En tekniker på Roslagen Helikopter AB lämnar företagets lokaler i utkanten av Norrtälje vid 20-tiden på tisdagskvällen. Då finns alla helikoptrar på plats. Under natten stjäls en helikopter ur hangaren genom att en tygport skärs upp. Hangaren har inget larm och stölden upptäcks inte förrän rånet är genomfört.

Västberga: Vittnet Adrian Culafic vaknar av dånet från en helikopter vid fem-tiden på onsdag morgon. När han tittar ut från sitt köksfönster ser han hur helikoptern landar på taket till den byggnad som tillhör värdeföretaget G4S. Han ser hur tre män kliver ut och sedan tar sig in i byggnaden. Två gånger smäller det inne i huset. Under tiden hovrar helikoptern i luften ovanför. Den landar på nytt och plockar upp de tre männen som nu har flera väskor med sig. Inga poliser syns till, berättar Adrian Culafic för SvD.se.

Klockan 05.19: Polisen får larmet om rånet i Västberga från väktare. Fotanglar har placerats ut på strategiska platser i Västberga för att störa en utryckning. Enligt polisen är en första patrull på plats inom ett par minuter efter att helikoptern landat på taket. Men polisen arbetar med att säkra byggnaden och se till att ingen eventuell rånare kan lämna huset. Under tiden flyger helikoptern iväg igen.

Annons
X

Klockan 05.49: Polisens helikoptrar i Myttinge på Värmdö kan inte lyfta på grund av misstänkt sabotage. En misstänkt sprängladdning har placerats i anslutning till dörren till hangaren, men den visar sig senare vara en attrapp.

Klockan 8.15: Den stulna helikoptern hittas övergiven av privatpersoner vid Skavlöten i Arninge. Rånarna har då försvunnit. De tros ha flugit från Västberga nordväst över Ekerö och för att sedan ha landat i Vallentunatrakten, några mil norr om Stockholm.

Personalen: I byggnaden finns omkring 10-20 personer som har arbetat under natten. Det finns motstridiga uppgifter om huruvida någon har haft kontakt med rånarna eller inte. Företaget G4S uppger att ingen är fysiskt skadad.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Företaget G4S: Vid 13-tiden skriver företaget på sin webbsida att angriparna kom undan ”med en obekräftad summa pengar”. G4S utlovar ”en stor belöning” för information som leder till att brottet klaras upp. Enligt spekulationer kan rånarna ha kommit över många miljoner, upp till en halv miljard kronor, eftersom lagret av kontanter skulle fyllas på inför kommande lönehelg.

  Klockan 15: Polisen håller presskonferens med anledning av rånet.

  Gripanden: På onsdagseftermiddagen uppgavs att två personer hade frihetsberövats misstänkta för häleri. De ska höras upplysningsvis om rånet men är inte misstänkta för inblandning. Båda männen har påträffats när polisen i utredningsarbetet besökt kända adresser och letat efter personer som kan vara intressanta.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X