Heliga Birgitta var en av de första turisterna

Vi åkte till Galicien, ett annorlunda Spanien med allt från pilgrimer till brännvin. På bilsemester längst i väster mötte frodiga ängar, stormpiskad kust och fiskelägen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Till Galicien bilar vi alldeles bekymmerslöst på nybyggd autopista. EU:s vägprojekt har tämjt den avsides landsändan och vips far man över gröna kullar och höga berg till Atlantens fiskarstäder.
På själva tröskeln till Galicien, just där vi anar snöklädda berg med en skidort i söder, kör vi av till en gammaldags bergsby på 1 300 meters höjd. Den heter Cebreiro och har ända sedan medeltiden sett pilgrimer komma och gå. Än i dag har husen smått keltiska drag och ett och annat halmtak.

– Härifrån har jag bara fyra dagar kvar till Santiago de Compostela, konstaterar fransmannen Antoine Guyot, en av de vallfärdare som pustar ut efter den branta backen till byn.
Antoine har vandrat i sex veckor från Bordeaux, länge i ensamhet men ju närmare Santiago de Compostela desto större blir nu pilgrimsskarorna. Många vill nå sitt mål just under La Semana Santa, påskveckan.
Medan pilgrimerna utstrålar sitt upphöjda, sävliga lugn håller vi hyrbilsturister högre tempo och staden Lugo, döpt efter den keltiska solguden Lug, blir vårt nästa stopp.
Det gröna och frodiga Galicien var precis som Bretagne och Brittiska öarna kelternas land när romarna kom och just kring Lugo byggde romarna den sevärda ringmuren som än idag omsluter den mysiga innerstaden. Den höga muren går tre kilometer i cirkel och uppe på den sitter gubbarna, promenerar tanterna och hänger tonåringarna medan joggarna springer varv på varv. Det är kvällning och som i hela Spanien samlas lugoborna till ”paseo”, en spatsertur för att ses och synas.
Motorväg A6 från Madrid slutar i La Coruña, den lite ruffa hamnstaden där nutidens Galicien känns extra äkta. Kärlek vid första ögonkastet blir det knappast för på trädlösa klippor står trista förorter som en palissad mot havet och den gamla stadion är ful som stryk. Men ju längre ut på halvön vi kör, desto mera börjar La Coruña övertyga om ett stopp.
Faktum är att gamla stan är en utmärkt bas för bilturism i Galiciens norvästligaste hörn. För 370 kronor får vi också ett välstädat rum med bad i ett enkelt ”hostal” på den trevliga gågatan strax intill det vackra stortorget. På jakt efter kvällsliv hamnar vi omedelbart i sällskap med tjattrande galicier som står som packade sillar i de gamla sjömansbarerna på parallellgatan Calle Franja.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons