Annons

Peter Cornell:Helgonets extas har förbryllat och fascinerat

”Den heliga Teresas extas”, skulptur utförd av barockkonstnären Giovanni Lorenzo Bernini 1647–1652.
”Den heliga Teresas extas”, skulptur utförd av barockkonstnären Giovanni Lorenzo Bernini 1647–1652. Foto: Joseph Martin/TT

Den heliga Teresa i Berninis berömda skulptur i Rom uttrycker en sällhet som är glömsk av världen. Skulpturen är ett exempel på hur kyrkan har bejakat ett erotiskt laddat språk för att formulera mystikens erfarenhet av en förening med Gud.

Under strecket
Publicerad

I ett av kapellen i Santa Maria della Vittoria i Rom tronar Berninis skulptur ”Den heliga Teresas extas” från mitten av 1600-talet. I en magnifikt teatral iscensättning, typisk för barocken, gestaltar den ett möte mellan en ängel och den visionära mystikern och karmelitnunnan Teresa. Hon liksom svävar, tillbakalutad med halvslutna ögon och halvöppen mun. Dramat kulminerar i de upprörda vecken i hennes dräkt som får den att likna ett böljande vattenfall. 

Bernini har utgått från en av Teresas nedtecknade visioner där hon beskriver hur en ängel gång på gång genomborrade henne med en gyllene pil och hur hon uppfylldes av både smärta och hänryckning. 

Annons
Annons
Annons