Helgkänsla med fisktacos och bubbel

Var hittar man världens godaste taco? Under två år i början av 2000-talet bodde jag i Mexico City, och att leta reda på stans godaste taco blev en besatthet. Jag provade allt från fisktacos på stökiga matmarknader till fine dining-varianter på Michelinkrogar. Men det bästa stället var en lucka i väggen i stans historiska centrum. På Los Cocuyos kan den modige testa tacos med ingredienser som hjärna, tunga och öga. Men även en kanelkryddad longaniza-korv så god att jag drömmer om den fortfarande.

Jag är inte den enda svensken som gillar tacos. Rätten har blivit en obligatorisk del av fredagsmyset och ingen är gladare än jag att trenden går mot att byta ut den kryddpåsestekta nötfärsen mot mer traditionella mexikanska varianter. Längre ner i mejlet hittar du en fisktaco med kålsallad och mango som fixar helgstämning på nolltid – gärna med ett glas bubbel. I receptet används tilapia- eller gösfilé, men det går fint att byta ut mot hälleflundra eller torsk. För en extra mexikansk twist friterar du fisken istället och toppar med salsa verde.

Skål och trevlig helg!

Under strecket
Publicerad
Annons

Gyllene tider för bubbel

It’s a Blanc de Blancs Brut, Italien

Nu lanseras ett mousserande vin med spektakulär design – men vad döljer sig bakom frågetecknet i svart sammet? En härlig Blanc de Blancs med eleganta små bubblor med mycket behaglig mousse och torr och fruktig fräschör med inslag av citrus, päron och persika i läskande stil. Blancs de blanc betyder vit från vita och i detta fall ett mousserande gjort på enbart de gröna druvorna glera och chardonnay från Venetien i norra Italien.

Vinet avnjuts välkylt till asiatisk mat, sallader, fisk och skaldjur. Därtill gör vinet – och flaskan – succé som aperitif! Nyheten finns än så länge bara i beställningssortimentet, men du vet väl att du numera även kan få din beställning levererad hem?

Annons
Annons

Pris: 119 kr
Artnr: 50303 Flaska: 750 ml Alkoholhalt: 11 %

It's a Blanc de Blancs | Systembolagetsystembolaget.se

Fisktaco

Välj fisk som är krav-, msc- eller asc-märkt.

4 portioner

  • 400 g tilapia- eller gösfilé
  • 2 msk rapsolja
  • 1 dl ströbröd
  • 3/4 tsk salt
  • 1–2 krm cayennepeppar

Kål- och majssallad

  • 1 klyfta vitkål (ca 250 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl majskorn
  • 1 dl majonnäs eller matyoghurt

Tillbehör

Majstortillabröd, gurktärningar, färsk koriander, limeklyftor, ev tärnad mango

1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Finstrimla eller riv vitkålen och lägg i en bunke. Strö över saltet och krama in lite i kålen, ställ åt sidan. Förbered alla övriga tillbehör.
3. Skär fisken i ca 3 cm stora bitar och lägg i en plastpåse. Häll i oljan och skaka runt lite. Tillsätt ströbröd, salt och cayenne. Skaka påsen försiktigt. Sprid ut bitarna på en plåt med bakplåtspapper.
4. Krama ur vätska ur kålen och lägg den i en skål. Tillsätt majs och majonnäs. Rör om väl och smaka av med lite extra salt om det behövs.
5. Ugnsbaka fisken i 8–10 minuter tills den är gyllene. Ställ fram på bordet och låt var och en plocka ihop sin egen taco.

Recept ur ”Göra gott – kokbok för unga miljöhjältar” av Malin Landqvist och Victoria Voss, foto Wolfgang Kleinschmidt. Bokförlaget Max Ström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons