X
Annons
X

Helgjuten ambassad

Betongbrutalismen på Floragatan 13 var nära att falla med östblocket. Men den dåvarande tjeckoslovakiska ambassaden renoverades i stället pietetsfullt till ett modernt kontorshus.

Arkitekten Jan Bočan var bara 30 år när han ritade Tjeckoslovakiens ambassad på Floragatan 13. Färdigställd 1970 är byggnaden ett exceptionellt konsekvent genomfört exempel på betongbrutalism, eller ”öststatsmodernism”, som stilen kom att karaktäriseras i det här fallet.

Förutom ambassadfunktioner fanns det bland annat biograf, tvättstuga, garage och gym i lokalerna. Två våningsplan bestod av personallägenheter. Som anställd var man hänvisad till ett liv inom ambassadens väggar.

Sällskapsrum i bostadsvåningen.

Foto: ANGELICA ZANDER Bild 1 av 7

Trapphuset med de handgjorda betongväggarna.

Foto: ANGELICA ZANDER Bild 2 av 7

Trapphuset med de handgjorda betongväggarna.

Foto: ANGELICA ZANDER Bild 3 av 7

Kvadraten och cirkeln går igen i hela huset. Det krävs en särskild hiss för att byta lampa i de specialritade takarmaturerna.

Foto: ANGELICA ZANDER Bild 4 av 7

Ambassaden hade få öppningar mot gatan. Magnus Tengblad uppskattar att fönsterytan fyrdubblades vid ombyggnationen. Ambassadörens arbetsrum på sjätte våningen var helt insynsskyddat. Ljusinsläppet kom genom takets snedställda furuschakt. För dörrarna och några fönster på sjätte våningen satt galler.

Foto: ANGELICA ZANDER Bild 5 av 7

Förvaringsmöbel i original.

Foto: ANGELICA ZANDER Bild 6 av 7

Klädhängare i original i ambassadörsresidenset högst upp i huset.

Foto: ANGELICA ZANDER Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X