Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Experterna tipsar: bästa vinerna till pingst

Foto: Pexel

Varje vecka delar SPG:s vinexperter med sig av spännande vintips. Här är fyra favoriter för helgens festligheter.

Text: SvD Perfect Guide - 2 juni 2017
Annons

2015 Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles
Frankrike, Bourgogne
Nr 5657, 179 kr

Pingsten är en av årets skönaste helger som många i år säkert förlänger med ett hopp till nationaldagen på tisdag. Det ska vi fira och här har du ett vitvin med flaggan i topp: Dov, fruktig, svagt smörig doft i juvenil, lovande stil. Bred, fruktig smak i ambitiös, mjukt hållen, ursprungstypisk stil.

– Bengt-Göran Kronstam

2006 Viña Soledad Tête de Cuvée Reserva Spanien, Rioja Nr 2152, 149 kr

Annons
Annons

Dricker alltför sällan mogen vit Rioja. Varför förstår jag inte – att hitta moget är förhållandevis lätt och behöver inte kosta skjortan. Här gyllengult med smakrika inslag av gul frukt, rostade mandlar, citrusskal och petroleum. Njut till salta tilltugg –boquerones, oliver och lagrade hårdostar.

– Linda Pérez

2014 Cave Kouroum Petit Noir
Libanon, Bekaa
Nr 12501, 99 kr

Spännande vin med omedelbar ton av solvarm jord som leder mina tankar mot Château Musar. Doft och smak bjuder på mix av röda bär tillsammans med tobak, torkade örter och jordighet. På det stora hela fint balanserat och sammanhållet. Ett lfynd runt hundringen.

– Andreas Grube

2015 Gérard Bertrand Château L’Hospitalet La Réserve
Frankrike, Languedoc
Nr 73142, 169 kr

En modern klassiker från en av de största producenterna i sydfranska Languedoc. Druvorna grenache, shiraz och mourvèdre ger här ett aromatisk och mörkbärigt vin med god stram örtig smak som passar fint till en grillad entrécôte.

– Mikael Mölstad

Annons