Annons

Helene Billgren: Jag känner mig väldigt nöjd

"Faran är över" lyder titeln när Helene Billgren samlar sitt konstnärskap i en bred retrospektiv på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Den korta stunden av lättnad ser hon återkomma i flera av sina målningar, dock inte som ett permanent tillstånd.

Under strecket
Erika Josefsson / TT
Publicerad

Helene Billgren har låtit konsthallschefen Mårten Castenfors hänga målningarna, men de övriga salarna i Liljevalchs kosthall har hon installerat själv.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 7

Helene Billgren jobbar ofta med opretentiösa material. Målningarnas kottar och granar finns i fysisk form i Guccirummet.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 2 av 7

Helene Billgren vill måla det som hänt men inte syns. Idén till det gröna ansiktet i "Flicka från Huddinge C" fick Helene Billgren när hon satt i juryn till en vårsalong i Huddinge.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 3 av 7

"Promise land" av Helene Billgren (2017). Pressbild.

Foto: Galleri Magnus KarlssonBild 4 av 7

"Änglar" från 1992 av Helene Billgren.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 5 av 7

Helene Billgrens "Fröken Regnbåge" från 2009. Pressbild.

Foto: Marcus HansenBild 6 av 7

Sovrumstapeten är handgjord på självhäftande tejp. Helene Billgren gjorde dessa ett tag för att varva ner och tömma hjärnan, i stället för att virka, förklarar hon.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 7 av 7

Favoritfiguren befinner sig mellan Snövit och en señorita. Hon har hår och kläder, kjolar och jeans och återkommer genom hela konstnärskapet. Ett tag var hon kurvig sjuksköterska. Senare fyllde hon hela duken som i den Snövit Helene Billgren målade 2009, med blottlagt hjärta – också den målning som fått namnge hela utställningen.

"Faran är över" kallade hon även den allra första teckning som hon ställde ut på Valands konsthögskola 1983.

Annons
Annons
Annons