Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Helena af Sandeberg: ”Älskar livet som fotbollsmorsa”

Skådespelaren Helena af Sandeberg, aktuell i serien Deg på SVT, varvar manuspluggande med att kläcka filmidéer, fira sin pappa och gå på sonens fotbollsmatcher.
Skådespelaren Helena af Sandeberg, aktuell i serien Deg på SVT, varvar manuspluggande med att kläcka filmidéer, fira sin pappa och gå på sonens fotbollsmatcher. Foto: Jan Danielsson/SVT

Skådespelaren Helena af Sandeberg nattbadar, äter libanesiskt och kalasar med familjen på Värmdö.

Text: Elin Liljero Eriksson - 4 september 2021
Annons

Fredagseftermiddag och repetitionen på Riksteatern närmar sig helg. Min motspelare Andreas Kundler och jag spelar badminton. Inte helt vanligt, men vår regissör Marius von Mayenburg, som regisserar sin nya pjäs Ex, menar att texten måste sitta så hårt i ryggmärgen att man med lätthet kan göra något annat. Som att spela badminton. Efter repet tar jag röda linjen från Hallunda till Hornstull. En tunnelbaneresa som tydligt synliggör Stockholms segregation.

Väl hemma river jag snabbt av en telefonintervju om Deg, tv-serien jag spelar i på SVT. Byter om och tar tunnelbanan till Gamla stan där jag möter min kära vän och skrivarpartner Jonna Nordenskiöld. Vi äter middag på den libanesiska restaurangen Oummi (Lilla Nygatan 11). Allt är ljuvligt – maten, vinet och samtalet. Vi pratar liv och jobb och kläcker en ny filmidé. Väl hemma kraschar jag trött i säng och somnar nästan med kläderna på.