Annons
X
Annons
X
Sport
Krönika

Anders Lindblad: Hela truppen borde stå över matchen – inte bara Zlatan

Oroligheterna i Turkiet

Det är rätt att Zlatan Ibrahimovic får stå över matchen mot Turkiet. Men det bästa hade varit att vila hela truppen och inte åka alls till Antalya.

Foto: AP

Beslutet att spela mot Turkiet är bara ett i raden av dåliga beslut av landslagsledningen som har en märklig förmåga att hitta kontroversiella motståndare till sina vänskapslandskamper. Tidigare har Blågult mött bland annat Bahrain, Iran och Saudiarabien.

Beslutet att spela borta mot Turkiet togs för drygt två månader sedan. Redan då var situationen orolig i landet. De senaste veckorna har läget förvärrats för att i helgen eskalera ytterligare.
Fotbollsderbyt i Istanbul mellan Fenerbache och Galatasaray ställdes in i söndags på grund av terrorhot. Den turkiska tidningen Hurriyet Daily News rapporterade på måndagen att IS planerat en attack mot publiken utanför arenan.

**Fotbollen är en måltavla **för terrorn. Det visade sig i höstas vid attackerna i Paris den 13 november, där ett av attentaten gjordes utanför Stade de France, då Frankrike mötte Tyskland. I den attacken dog fyra personer, tre av dem självmordsbombare.

Annons
X

De turkiska myndigheterna säger sig garantera säkerheten i samband med landskampen på torsdag. Något annat var inte heller att vänta. Den svenska landslagsledningen står också fast vid beslutet att åka till Antalya för att genomföra matchen.
Det är viktigt att inte vika sig för terrorhot, och det ska poängteras att något konkret hot mot landskampen inte heller föreligger, vad vi vet.

Men i det här fallet blev allt fel från början. Varför valde förbundet att möta just Turkiet på bortaplan som test inför EM? Har man inte lärt sig av tidigare misstag? Som att träningsspela mot politiskt tvivelaktiga nationer som Bahrain, Saudiarabien och Iran!

Det finns 54 medlemsländer i Uefa och 209 i Fifa. Så det råder knappast brist på alternativa motståndare.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nej, antingen saknas kompetent omvärldsanalys, eller så struntar helt enkelt landslagsledningen i vilka signaler man sänder ut, och vilka risker man tar, genom att möta dessa länder.

  Zlatan Ibrahimovic behöver inte följa med till Turkiet, men det har inget med säkerhetsaspekten att göra. Han har fått ledigt av Erik Hamrén efter en tid med många, tuffa matcher i PSG.

  Rätt av Hamrén, tycker jag. I senaste ligamatchen såg Ibrahimovic ofokuserad ut. Vilan är välbehövlig. Och hans hunger behövs bättre i sommar.

  Annons
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X