Annons
X
Annons
X

Hela Sveriges folkhem – slängigt parkerad på Öfvre Östermalm

Det står slängigt parkerad, Volvo 445 Duetten. Kanske har en rörmokare just stängt bakdörrarna och visslande gått iväg med sin verktygslåda. Eller kanske har en boende utan behov av statusmarkör just gått in genom porten på Stureparken 5 och lämnat den över natten. Det sistnämnda är inte helt otroligt.

Backspegeln

Den var den 18 april 1957. SvD:s fotograf hade kallats ut för att föreviga parkeringskaoset på Stureparken, som trots det parkklingande namnet var en av de finare gatstumparna i Sverige, belägen mellan Östermalmsgatan och Valhallavägen på det som brukar kallas Öfvre Östermalm i Stockholm.

Där stod en bil som inrymde hela Sveriges folkhem.

Ritad våren 1953 av Volvokonstruktören Erik Skoog tillverkades den första 445 Duetten den 4 juli 1953. Att den var högre än den vanliga PV:n doldes med en extra femte kromribba i grillen.

Annons
X

Som anfader till alla Volvokombier, från 145, 245 till V90 blev Duetten själva hörnstenen i den svenska bilhistorien. Även den nutida Volvosuven XC90:s rottrådar löper rakt ner till denna Duett – vars namn stod för, jo nog vet du, två bilar i en.

Fritid och jobb.

Televerket köpte 4 700 intensivt orange bilar fram till 1968, utrustade med värmare för matlådan. Den sista Duetten, en kungsblå vagn, lämnade bandet i Göteborg den 11 februari 1969, då Sverige var på väg in i en ny tid.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men på bilden är det ännu sent 50-tal. Bakom Duetten sticker bakdelen till en VW typ 1 fram. Den anspråkslösa Bubblan höll ännu Sverige i ett järngrepp. Den hela (i motsats till delade) bakrutan hade lanserats 4 år tidigare. Det var 11 år innan de klassiskt rundade störfångarna skulle försvinna och hela 18 år innan de sista exemplaren importerades till Sverige 1975 – sedan nya VW Golf gjort entré.

  Fotot togs för 60 år sedan. Än i dag parkerar bilar utanför samma fasad på Stureparken 5. Men nu är det höga stadsjeepar som står på slät asfalt innanför stramt vitlinjerade parkeringsrutor. Kanske sträcker just nu en ny Volvo XC90, i en dimension vi inte ser, en diskret sin hand genom historiens vindlande tunnlar ända tillbaka till den A-skyltade Duetten.

  Bilden är tagen 18 april 1957 och platsen är Stureparken på Östermalm i Stockholm. Foto: Svenska Dagbladet
  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 2

  Bilden är tagen 18 april 1957 och platsen är Stureparken på Östermalm i Stockholm.

  Foto: Svenska Dagbladet Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X