Annons
X
Annons
X

Rikspolischefen: Finns inte fler register

Landets länspolismästare säger sig inte ha liknande register som det över romer i Skåne. Nu har de fått i uppdrag att granska sina register ytterligare. Rikspolischefen Bengt Svenson säger till SvD att han tycker att det är märkligt att ingen polis reagerat över registret.

Polischef Bengt Svenson på väg in till ett möte med Beatrice Ask i Rosenbad på onsdagen.
Polischef Bengt Svenson på väg in till ett möte med Beatrice Ask i Rosenbad på onsdagen. Foto: LARS PEHRSON

I dag träffade rikspolischefen Bengt Svenson landets länspolismästare för att gå igenom om det finns liknande register som det i Skåne i andra delar av landet.

– När de går igenom sina register nu så finns ingenting som motsvarar det som fanns i Skåne. Jag har gett dem ett uppdrag att gå hem och ytterligare granska sina register. Deras uppgiftssamlingar ska redogöras i närtid till mig, säger Bengt Svenson till SvD.

Vet du nu hur registret har används i delar av landet?

Annons
X

– Nej, myndigheterna har inte haft tillgång till det, men däremot kan enskilda ha haft det. Det kan inte uteslutas att enskilda tjänstemän haft tillgång till delar av det. Men sådant här ska inte spridas, så det ska utredas av åklagaren.

En polisman utreds än så länge – kommer fler inom polisen att delges misstanke om brott?

– Det får åklagaren avgöra.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Varför var inte Skånes länspolismästare på mötet?

  – Det är en prioritering som han och jag gjort gemensamt, chefen behövs där personalen har bäst nytta av honom. Det hade varit oansvarligt av honom att lämna i den situation som råder i Skåne.

  Hur ser ditt förtroende för honom ut?

  – Klas Johansson har tillträtt den här tjänsten för drygt två månader sedan och har till uppdrag att ställa saker till rätta. Att han varit länspolismästare i Halland och kommer in i Skåne gör att han är rätt person för det.

  Nu har det gått några dagar – hur ser du i dag på registrets laglighet och vettighet?

  – Man kanske inte bara ska se det strikt från ett juridiskt perspektiv, jag tycker att det har varit alldeles för omfattande, särskilt att det innehållit så många barn. Man har tydligt brustit i sin plikt att gallra i registret. Det är något som vidgås av polismyndigheten i Skåne, säger Bengt Svensson till SvD.

  – Sedan tycker jag att man måste ha en annan syn än att bara följa regelverket. Jag måste som polis i varje enskilt fall när jag har med människor att göra fråga mig vad jag har för ändamål med det jag gör. Särskilt när det gäller människors integritet. Jag tycker att det är sådana saker som Skåne ska titta på nu. Det är viktigt att polisen har rätt att föra underrättelseverksamhet och upprätta register, men det måste stå i proportion till det vi vill åstadkomma. Det blir för enkelt om vi hamnar i en diskussion om svart eller vitt utifrån lagstiftningen. Registret är oacceptabelt sett till omfattning och att det har varit så många barn.

  Örebropolisen säger till SvD att det är vanligt att barn registreras – var går gränserna när det gäller barn i register?'

  – En uppgift ska vara nödvändig för uppgiftens lösande, det är inget hinder för att barn är med. Men i det här perspektivet var 1000 av 4000 barn. Här tycker jag att vi måste diskutera det här med proportion. Jag tycker att det förefaller vara oacceptabelt. Registret har förlängts två gånger och då ska det finnas särskilda skäl och jag tycker att man haft tillfälle att reagera vid flera tillfällen. Jag tycker att det är märkligt att ingen reagerat, samtidigt som att det är en fråga för åklagaren att utreda.

  Hur ser du på kritiken från en polischef i Örebro om att du kastat dig ut i ett ”panikartat politiskt korrekt fördömande” samtidigt som du mycket väl känner till arbetsmetoderna?

  – Han har rätt i många saker, vi måste ha rätt att föra register. De verktyg han pratar om känner jag väl till och de måste vi ha. Det är inte det jag reagerar mot utan omfattningen och att så många barn är registrerade.

  Justitieminister Beatrice Ask har bett om ursäkt – vad har du att säga till de romer som registrerats i onödan?

  – Jag ska träffa företrädare för romska föreningar på tisdag och då ska jag tydliggöra hur jag tycker att polisen har reagerat och lyssna på dem och tala om hur jag uppfattar situationen. Jag vill säga det direkt till dem.

  Är det dags för en oberoende kommission att titta på polisen?

  – Det här är en händelse som har varit i Skåne. Om det behövs en kommission är det andra som ska värdera. Vi pratar om den här händelsen och den tittar både SIN och åklagare på.

  Från Skånes sida höll man på med vad som kallats hårklyverier och kallade det inte register utan datafil exempelvis – hur tycker du att de har hanterat det här?

  – Det är en onödig diskussion, för mig är det ett register sett utifrån de regler som gäller hur vi ska hantera saker och ting.

  Hur är din bild i dag – finns det problem med fördomar mot romer inom polisen?

  – Jag skulle vara naiv om jag sade att det inte finns fördomar, det finns i hela samhället. Men vi ska sätta oss över dem i vår tjänsteutövning. Värdegrundsarbetet måste alltjämt fortgå.

  Har du en klar bild av hur många som tagit del av registret och på hur hög nivå inom polisen de varit på?

  – Nej det har jag inte, förutsätts att det utreds av åklagarna.

  ”Orkar inte med fler rubriker” svd.se Trycket ökar på regeringen svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Polischef Bengt Svenson på väg in till ett möte med Beatrice Ask i Rosenbad på onsdagen.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X