Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Aida Hadzialic: ”Inte uteslutet med politisk comeback”

Foto: Pierre Björk

Tidigare ministern Aida Hadzialic om rattfyllan, den nya karriären som entreprenör och möjligheterna till en politisk comeback.

Text: Victor Johansson - 20 augusti 2019
Annons

Öresundsbron, kl. 23.51. Dimma över sundet, fraktfartygens lanternor lyser i horisonten. Aida Hadzialic är på väg hem från en konsert med Noel Gallagher i Köpenhamn när hon ser poliskontrollanternas reflexvästar i mörkret. Hon vinkas in, ombeds blåsa, mätaren visar 0,2 promille och över en natt tar Sveriges mest lovande politiska karriär en tvär vändning.

– Jag visste att allt var okej i Danmark och var säker på att det skulle vara okej i Sverige också, säger hon. Någon minut in på svenska sidan var det en kontroll. En av tulltjänstemännen skrattade till och med och sade ”hade det gått tio minuter till hade allt varit bra, men nu får du betala böter”.

Tillbaka i Stockholm kallar hon till presskonferens. Drevet uteblir. Istället är det en förtvivlad presskår. En reporter på SR Ekot vädjar: ”varför drar du så snabba konsekvenser? Kan det här ringa brottet inte göra att du ändå kan stanna kvar?”. Dagen efter är rubrikerna sorgsna. ”En politisk talang lämnar scenen”, skriver en tidning, ”utbildningsministern vi aldrig fick”, skriver en annan.
– Det var surrealistiskt. Jag tror att många var förvånade över att jag agerade direkt. Men jag kom fram till att jag hade gjort fel och behövde ta ansvar.

Annons
Annons

Aida Hadzialic kom att bli sin egen hårdaste domare.
– Jag hade ansvaret för den svenska skolan, jag hade haft svårt att möta Sveriges elever om jag inte tagit ansvar för mina egna handlingar.

Aida Hadzialics cv visar en 30-årig kvinna driven av plikt och prestation. Hon gick med i SSU som 16-åring, tog examen från gymnasieprogrammet International Baccalaureate med högsta betyg och blev Sveriges genom tiderna yngsta minister när hon 27 år gammal tillträdde posten som gymnasie- och kunskapslyftsminister 2014. När hennes mentor, S-politikern Ingegerd Sahlström, ombads ge råd i en radiointervju 2014, sade hon ”glöm inte att ha roligt”.
– Jag har alltid försökt vara skötsam, vetat att jag behöver agera ansvarsfullt, det är väl därför det blir så surrealistiskt. Jag åker utomlands och tror att allt är okej, så visar marginalerna att jag begått ett fel. Det är livet.

Den politiska sortin i augusti 2016 följdes av eftertanke. Hon reste, besökte New York för jobbmöten, sökte stöd hos familj och vänner. Träffade en psykolog.

– Jag pratade med en terapeut för att bearbeta vad som hänt, det var väldigt chockartat. Det kom över en natt, bokstavligt talat.

Hur var det att förlora den identitet man bygger kring sitt yrke?

– Det var omvälvande när hela ens liv vändes upp och ner. Hur kunde det bli såhär? Herregud. Jag har levt för den svenska socialdemokratin och då blir det märkligt att plötsligt stå utanför.

Lärde du dig något om dig själv?

– Jag känner mig märkligt nog starkare efter det som hände. Sedan blev jag bättre på att välja vilka människor jag ska ha i mitt liv, mer noggrann med vilka personer som ger mig positiv och negativ energi. Relationer påverkades. De blev tydligt vilka som stöttar och vilka som inte gör det.

Annons
Annons
Pierre Björk
Foto: Pierre Björk
Foto: Pierre Björk

Stockholm, oktober 2017. Aida Hadzialic slår sig ner på ett fik, hänger den svarta trenchcoaten över stolen, lägger händerna om kaffekoppen och berättar om sitt nya konsultbolag: Nordic West Office. En internationell verksamhet som ska hjälpa företag att navigera i en ny västvärld.

– Jag vill göra samma sak med Nordic West Office som minister: stärka Sverige. Svensk välfärd hänger ihop med näringslivet och jag vill vara en del av den sfären. Jag har alltid velat bli entreprenör och företagare och när det här inträffade tänkte jag ”nu ska jag göra det jag velat så länge”.

Nordic West Office har huvudkontor i Washington och arbetar med juridik, politisk analys och kommunikation. Aida Hadzialic är delägare och direktör för norra Europa.

– 2016 var förändringens år för både världspolitiken och världsekonomin, vi fick Brexit, Donald Trump och stora förändringar i digitaliseringen. Hur kommer det påverka ekonomier och företagens förutsättningar? Vi vill vara en nordisk hubb för näringslivet.

Aida Hadzialic föddes i Bosnien. Mamma var domare och pappa civilekonom. Familjen flydde till Sverige när kriget bröt ut 1992. Beväpnade män dök upp mitt i natten och förklarade att de hade 30 minuter på sig att lämna bostaden. Aida Hadzialic var fem år gammal.

Annons
Annons

– Jag har tydliga minnen av när soldaterna kom till vårt hem och fördrev oss. En soldat sade bara ”nu ska ni lämna”. Jag vet i allra högsta grad vad det innebär att vara på flykt. Vi lämnade i buss och vissa av bussarna föll offer för krigsförbrytarna. Det där var bara ödets lott, att vi klarade oss medan andra inte gjorde det.

Familjen bosatte sig i Halmstad, Aida Hadzialic blev ordförande i SSU 2004 och kommunalråd i Halmstad 2010. ”Den svenska välfärdsmodellen, som gav mig och min familj nya chanser, gjorde mig till socialdemokrat”, förklarade hon i en intervju. I ett politiskt landskap präglat av identitetspolitik var Aida Hadzialic en av få röster som talade om det svenska klassamhället. Hon såg de utsatta, de bortglömda, småstadsfolket och glesbygden.

– Socialdemokratin har också gått vilse i de här frågorna och enbart talat om klassproblem som sociala problem i förorterna, säger hon. Men vi har människor som är socialt utsatta i hela landet, ute på landsbygden där folk känner att de inte blir sedda eller hörda.

Efter en uppmärksammad debattartikel där hon talade om sveket mot arbetarklassens barn och den ”obehagliga debatten” inom vänstern möttes hon av stöd över blockgränserna.

– Jag hoppas att vi kan få en mittenregering med Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet, säger hon. Vi behöver stabilitet och långsiktighet för välfärden. I dagens parlamentariska läge blir det lapptäcke av alltihopa. Ett land som Sverige förtjänar bättre än det vi har haft den senaste tiden. Jag tror att svenska väljare vill att våra politiker ska skärpa sig.

Annons
Annons
Yvonne Åsell / Svenska Dagbladet
Foto: Yvonne Åsell / Svenska Dagbladet
Foto: Yvonne Åsell / Svenska Dagbladet

Har du pratat med Stefan Löfven sedan du avgick?

– Ja, jag pratar med honom. Stefan är en väldigt fin människa, han var stöttande när det inträffade, han var stöttande efteråt. Han hörde av sig flera gånger och frågade hur det var. Vi har både sms:at och pratat i telefon.

Kan vi få se en politisk comeback?

– På sikt kanske, det är inte uteslutet. Jag kommer alltid att vara politiskt engagerad. Sverige är hemlandet som gav mig så mycket och jag kommer alltid vilja ge tillbaka. Jag kommer alltid göra det i en eller annan form.

Kan det bli redan 2018?

– Jag planerar inte att komma tillbaka 2018. Jag har blivit tillfrågad från flera socialdemokratiska partidistrikt om jag vill bli nominerad till riksdagen och jag har tackat nej. I närtid kommer jag vara entreprenör.

Med allt du lärt dig: vad skulle du ge dig själv för råd som 20-åring?

– Att vara lite mer avslappnad. Herregud, jag var en plugghäst, jobbade gärna övertid och arbetade disciplinerat för att göra det jag var satt att göra. Man vet inte var jag hade hamnat, men jag hade haft färre sömnlösa nätter.

Vilken låt avslutade Noel Gallagher med?

– Don’t look back in anger. Tänk om jag hade vetat vad han försökte säga mig.

Annons