X
Annons
X

Hela Helga Henschens värld visas

Lekfull, stridbar och djupt humanistisk – en ny stor utställning visar bredden i Helga Henschens konstnärskap. Fruktbarhetsgudinnor, rebelliska flickor och älgar med stjärnor bebor hennes fantasirika universum.

Det flyger fåglar genom hela Helga Henschens konstnärskap: De sitter i kvinnors hår, i en kupad manshand och dyker upp som mer abstrakta skulpturer av näbbar och ägg. Vänskapen mellan människa och djur är ett återkommande tema. Men fjäderfän har en särskild plats.

– Fågeln är en bild för hennes eget skapande: skörheten, röstens klang och fantasins frihet – allt går att koppla till fågelns attribut, säger Patrik Steorn, museichef på Thielska galleriet i Stockholm, som nu lyfter fram konstnärskapet i utställningen "Hela Helga Henschen".

I år skulle författarinnan och konstnären Helga Henschen ha fyllt 100 år. I en ny stor utställning presenteras en bred bild av hennes konstnärliga gärning. Arkivbild.

Foto: Kent Östlund/SvD/TT Bild 1 av 5

Del ur Dafnefontänen, ett av Helga Henschens offentliga konstverk. Statyn är gjord av målad terrakotta, som Henschen ofta arbetade i, och avbildar en kvinna med fåglar i håret. Pressbild.

Foto: Laila Nygren Bild 2 av 5

"Den helige Franciskus" från 1951. Helga Henschen målade ofta barn, djur och bibliska motiv. Hennes bilder påminner om en mytologisk sagovärld. Pressbild.

Foto: Prallan Allsten Bild 3 av 5

Museichef Patrik Steorn på Thielska Galleriet som nu visar en utställning om Helga Henschen.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 4 av 5

Patrik Steorn på Thielska Galleriet i rummet där Helga Henschens illustrationer och affischer visas.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X