Annons

”Fullt av grupper som känner sig åsidosatta”

Gula västarna i Paris, maj 2019.
Gula västarna i Paris, maj 2019. Foto: Samuel Boivin / TT

Nu får EU betala priset för en ekonomisk politik som inte är hoppingivande i praktiken. Det krävs större kunskaper om vad demokrati innebär menar Sverker Gustavsson, en nestor inom svensk Europaforskning, i en intervju med SvD Kulturs Håkan Lindgren.

Under strecket
Publicerad

I dag kan EU inte klara av någonting som kräver politisk solidaritet, enligt Sverker Gustavsson.

Foto: Yvonne Åsell

Sverker Gustavsson, professor i statsvetenskap.

Foto: Staffan Claesson / TT

Tiotusenkronorsfrågan som ingen kunde svara på när jag senast gick på ett seminarium om den europeiska populismen löd så här: Hur ska medborgarna få bättre förtroende för eliten? Ställer du den sortens frågor är du själv elit, och håller dessutom på att tappa kontakten med resten av befolkningen. För min del tror jag att svaret är ganska enkelt. Du får förtroende för eliten genom att själv bli en del av den. Felet med gula västarna och liknande missnöjesrörelser är att de inte är gjorda för att ta makten. Tvärtom, de hindrar människor att göra något konstruktivt av sin frustration. Jämför med det förra sekelskiftets arbetarrörelse, som hanterade sitt missnöje genom att säga: vi ska bli ministrar, akademiker och chefer i offentlig förvaltning.

För att samtala om sådana saker söker jag upp Sverker Gustavsson, som är professor vid statsvetenskapliga institutionen i Uppsala.

Annons
Annons
Annons